El Soldat F del Bloody Sunday, de ruta parlamentària

El Soldat F del Bloody Sunday, de ruta parlamentària El Free Derry Corner, al barri del Bogside / Foto: Ardfern (Wikipedia)

El passat trenta de gener va fer cinquanta anys dels fets coneguts com a Bloody Sunday, que van causar tretze víctimes mortals aquell mateix dia al Bogside, el barri catòlic de Derry, i amb una catorzena víctima que va morir al cap d’uns mesos. Per ara el crim roman impune i no s’ha jutjat mai ningú, tot i que alguns dels perpetradors han estat anomenats en més d’una ocasió aprofitant allò que es coneix com el privilegi parlamentari, és a dir, fer unes declaracions dins d’un hemicicle que no poden ser perseguides per la Justícia.

En aquest sentit, a la sessió d’ahir al Dáil, Peadar Tóibín, diputat d’Aontú -una escissió del Sinn Féin-, va pronunciar el nom del Soldat F durant la seva intervenció per a comentar un report publicat el dia anterior que revelava que en diverses massacres que van tenir lloc durant els anys de plom del conflicte nord-irlandès hi havia hagut connivència entre els paramilitars unionistes i l’exèrcit britànic. Tóibín, així com el gruix de l’espectre polític del Sud i dels republicans al Nord, s’ha mostrat en contra de l’amnistia general que vol aplicar Londres per a tots els implicats en activitats terroristes durant els Troubles.

Aquesta és la segona vegada en set mesos que es revela el nom del Soldat F perquè també ho va fer Colm Eastwood, líder de l’SDLP (els nacionalistes nord-irlandesos moderats), el juliol passat a Westminster. En la seva intervenció, Eastwood va recordar que feia gairebé cinquanta anys que catorze civils desarmats van ser assassinats als carrers de Derry pel Regiment de Paracaigudistes de l’exèrcit britànic, detallant les acusacions que recauen sobre el Soldat F i revelant el seu nom.

Amb tot, l’any passat la justícia britànica va desestimar de jutjar el Soldat F adduint que les declaracions d’alguns testimonis ja no eren vàlides, malgrat que segons el Saville Report, publicat el juny del 2010, durant aquell fatídic diumenge de gener al Bogside de Derry el Soldat F va disparar mortalment contra cinc manifestants.

D’altra banda, tot i que per motius legals la seva identitat no es pot publicar enlloc, el seu nom ha estat visible en pintades a les parets, com va assegurar Eastwood l’estiu passat, ja fora de la Cambra dels Comuns, afirmant que la gent de Derry en sabia el nom i que durant les dues setmanes anteriors a la seva intervenció parlamentària fins i tot havia aparegut pintat, a la vista de tothom, a l’icònic Free Derry Corner.

 

Torna a dalt