ESB nega d'haver orquestrat cap conxorxa energètica

ESB nega d'haver orquestrat cap conxorxa energètica Electric Ireland anunciant un bonus de benvinguda / Foto: Liffey

Dimecres passat, durant una sessió del Dáil, Barry Cowen, diputat del Fianna Fáil, va acusar la companyia elèctrica ESB, antic monopoli estatal, d’haver orquestrat l’actual crisi energètica en benefici propi fent que una de les seves centrals de producció a Dublin sigui la candidata ideal per a un contracte que Eirgrid, l’ens públic que gestiona la distribució d’electricitat a Irlanda, hauria d’atorgar el mes de març vinent.

Segons Cowen, germà de l’exTaoiseach Brian Cowen i que l’estiu del 2020 va cessar de ministre d’Agricultura després de només divuit dies al càrrec, ESB i Eirgrid han arribat a un confortable acord que dóna a la companyia elèctrica un avantatge respecte als competidors. En aquest sentit, el diputat per Offaly va denunciar que els terminis són clarament favorables a ESB, atès que el contracte s’atorgarà el març i el proveïment d’energia hauria de començar durant el tercer trimestre, fet que fa impossible de construir cap planta de producció nova.

Cowen també va detallar altres possibles irregularitats entre la parelleta, com el pagament d’una bestreta de deu milions d’euros per un contracte de cent deu milions, que al final, després d’una impugnació judicial, no es va materialitzar, per la qual cosa el diputat va demanar al secretari d’Estat de Medi Ambient, l’ecologista Ossian Smyth, si ESB havia tornat els diners, titllant la bestreta de procediment no gaire habitual.

A més, també va acusar ESB de reduir la capacitat de producció d’electricitat amb el tancament de diverses centrals, dues de les quals a Offaly -el seu comtat- i a Westmeath, fet que li va suposar a la companyia una multa de quatre milions d’euros. Així doncs, tot i assegurar que no li agradava de fer aquestes acusacions, Cowen va demanar al secretari d’Estat Smyth si ESB hauria pogut orquestrar la crisi energètica sabent que després seria recompensada amb un contracte.

Smyth va respondre afirmant que aquestes acusacions eren molt serioses i que el diputat Cowen hauria d’aportar més informació sobre el tema, recordant-li que tant la seva oficina com la del seu company als Verds i ministre de Medi Ambient, Eamon Ryan, tenien la porta oberta per si volia aportar més informació, que llavors endegarien una investigació més a fons de l’assumpte a fi d’aclarir dubtes.

Per la seva banda, ESB ha emès un comunicat rebutjant les acusacions fetes al Dáil per Cowen negant que tingui cap tracte de favor ni relació especial amb Eirgrid. Pel que fa a les dues plantes de les Midlands tancades, ESB afirma que va sol·licitar permís per a allargar la seva vida útil, però que An Bord Pleanála, el regulador urbanístic, els el va denegar. Amb tot, l’elèctrica assegura que continua compromesa amb la regió de les Midlands.

Font: Irish Independent i The Journal.ie

Torna a dalt