La reina d’Anglaterra també cau de la llista de convocats

La reina d’Anglaterra també cau de la llista de convocats Rètol de la Catedral de Sant Patrici, a Armagh / Foto: Ardfern (Wikipedia)

Fa unes setmanes, Michael D. Higgins va declinar molt educadament la invitació per a la missa de commemoració del centenari de la partició d’Irlanda, és a dir, del naixement del Nord com a entitat jurídica separada de la resta de l’illa, una zona, la sud, que primer va anomenar-se Estat Lliure d’Irlanda i que el 1949 va esdevenir la República d’Irlanda, nom que ja no ha canviat més. Higgins va adduir que se l’havia convidat com a president de la República d’Irlanda, però que ell era president d’Irlanda.

La decisió va aixecar molta polseguera i una àmplia disparitat d’opinions, essent força compresa i respectada pels polítics del Sud, atès que la Partició va suposar una divisió que avui encara dura, però molt criticada pels unionistes del Nord, que van acusar Higgins de manca de respecte, tant cap al territori com cap a les autoritats i representant polítics.

Per la seva banda, al govern de Dublin això li va generar un problema dels grossos, atès que esperava escapolir-se del compromís enviant Higgins a la missa de reflexió i esperança que se celebra avui a la Catedral de Sant Patrici d’Armagh, que és la capital eclesiàstica de l’Església d’Irlanda, és a dir, la branca irlandesa de l’Església anglicana.

Tanmateix, després d’uns dies de dubtes sobre si hi aniria cap representant del govern de Dublin, van aparèixer dos voluntaris: un força obvi, Simon Coveney, que en tant que ministre d’Afers Estrangers és el cap de la diplomàcia irlandesa, i l’altre Jack Chambers, secretari d’Estat de l’Esport i de la Gaeltacht, que alguns van rebatejar irònicament com a Union Jack Chambers, fent referència a la Union Jack, la bandera britànica, considerada per molts el símbol principal de l’ocupació d’Irlanda durant diversos segles.

I si amb tot aquest rebombori d’altes i baixes no n’hi hagués prou, ahir, per prescripció mèdica i per una causa no relacionada amb la Covid-19, va ser la reina d’Anglaterra la que va caure de la llista de convocats, fent que la feinada en termes de preparació del dispositiu de seguretat previst per a la seva visita fos en va. De tota manera, sí que hi haurà el primer ministre britànic, Boris Johnson, així com la crème de la crème de l’unionisme.

Foto original

Torna a dalt