Treva salsitxera entre la Unió Europea i el Regne Unit

Treva salsitxera entre la Unió Europea i el Regne Unit Bandera europea i del Regne Unit / Foto: Liffey

A final de l’any passat la Gran Bretanya va abandonar definitivament la unió duanera de la Unió Europea, però el Nord [d’Irlanda] hi va romandre mitjançant un problemàtic i controvertit acord que és conegut com el Protocol d’Irlanda del Nord, que fa que els productes que van de la Gran Bretanya cap al Nord hagin de passar un control duaner, però no a la inversa; aquesta va ser la solució, si més no temporal, que ambdues parts van acordar a fi de consumar el Brexit i alhora evitar una frontera dura entre la República i el Nord.

Amb tot, això ha fet que molts unionistes se sentin abandonats pel Regne Unit i hagin demanat l’abolició del Protocol; en algun moment fins i tot hi ha hagut aldarulls i pintades amenaçadores contra els treballadors dels controls duaners dels ports nord-irlandesos. A més, una actitud considerada massa laxa amb el Protocol va provocar el cessament d’Arlene Foster com a ministra principal del Nord via conxorxa orquestrada internament al DUP, essent succeïda per Edwin Poots, que va dimitir al cap de només tres setmanes.

De tota manera, l’acord, molt salsitxer i assolit al darrer moment, estipulava que el procés d’implementació del Protocol es faria d’una manera esglaonada per classe de producte i que es podrien establir períodes de gràcia que posposessin els controls; el problema és que la part britànica ha anat allargant sine die aquests períodes i això ha generat molta tensió amb la Unió Europea, que no ha paït gens bé que el Regne Unit abandonés el club comunitari.

Un dels capítols més calents de la saga ha estat el de la carn fresca -que no pot entrar a l’espai duaner de la UE-, que ha generat el que es coneix com la Guerra de la Salsitxa, malgrat que ara s’albira una treva temporal. El període de gràcia carni acaba el trenta de setembre, però David Frost, ministre britànic del Brexit, ja ha informat que volen allargar-lo adduint que necessiten més de temps a fi de trobar una solució més factible.

Per la seva banda, sembla que la Unió Europea, probablement cansada de la gens seriosa actitud britànica i no volent embarcar-se en un nou estira-i-arronsa amb Londres, no hi posarà cap impediment, per la qual cosa les salsitxes, hamburgueses i mandonguilles produïdes a la Gran Bretanya podran continuar arribant als supermercats del Nord sense passar cap control duaner.

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt