Visita de Macron: Som molt amics, però apugeu impostos

Visita de Macron: Som molt amics, però apugeu impostos Emmanuel Macron i Michael D Higgins / Foto: PresidentIRL via Twitter

Emmanuel Macron, president de la República Francesa, va fer ahir la seva primera visita oficial a Irlanda durant la qual, amb una actitud molt diplomàtica, va lloar l’amistat entre els dos països i la voluntat de col·laboració en el futur, assegurant que França sempre farà costat a Irlanda i que, després del Brexit, és el país de la Unió Europea més proper a l’illa. Durant la visita, Macron també va fer una parada a l’Áras an Uachtaráin, la residencia oficial del president de la República d’Irlanda, Michael D Higgins, on va signar al llibre d’hostes.

Tanmateix, tot i les boniques paraules de Macron, un dels temes principals que va tractar amb el Taoiseach Micheál Martin va ser l’impost de societats, que a Irlanda és del 12,5% i això fa que l’illa rebi moltes inversions internacionals que, altrament, podrien anar a països... com França. El president francès va reconèixer que allò que Irlanda havia aconseguit amb la seva economia era únic, però que per contra, també va alertar que el món post-Covid necessitava un canvi del model de negoci clàssic passant a un marc comú amb una fiscalitat baixa, això sí, assegurant que no volia pressionar ningú en aquest àmbit i que era Irlanda qui havia de prendre les seves decisions.

Amb tot, l’impost de societats irlandès ja fa molts anys que és al punt de mira de la Unió Europea, però sobretot de França, que mira d’aconseguir apujar-lo, per ara, sense reeixir. De fet, no ho va aconseguir ni en el moment en què Irlanda passava un dels seus pitjors moments arran de la crisi econòmica derivada de l’esclat de la bombolla immobiliària, quan entre les diverses mesures que la troika li volia imposar hi havia apujar aquest impost; finalment, Irlanda va haver de pagar un preu molt alt, rebent préstecs a una taxa d’interès gens interessant i havent de retallar per totes bandes, però una de les poques condicions que no va acceptar ni aplicar fou la d’apujar l’impost de societats.

 

Torna a dalt