Els electors de Dublin Bay South hauran de dur el llapis

Els electors de Dublin Bay South hauran de dur el llapis Uns llapis per a la by-election de Dublin Bay South / Foto: Liffey

Finalment seran quinze les candidatures que es disputaran l’escó en joc a la by-election de la circumscripció Dublin Bay South després que Eoghan Murphy, del Fine Gael, dimitís per a dedicar-se a altres menesters no tan exposats a la crítica ferotge, sobretot tenint en compte que el ja exdiputat havia estat responsable de la sempre difícil cartera d’Habitatge, amb l’agreujant que durant el seu mandat s’havien batut rècords de gent sense llar. Amb tot, als darrers comicis, celebrats el febrer del 2020, va revalidar l’escó.

Tornant a l’elecció parcial, que tindrà lloc el vuit de juliol vinent -un dijous-, l’alt nombre de candidatures, presentades per partits que ja tenen representació al Dáil, pels que miren d’entrar-hi i pels independents sense gairebé cap possibilitat que tempten la sort, la papereta, on figuren tots els noms per ordre alfabètic, serà de les llargues, per la qual cosa, la pauta de votació d’alguns electors podria fer augmentar el risc de contagi.

En aquest sentit, hi ha qui només té un candidat, a qui assigna el número u a la casella del costat del nom, altres voten en funció de l’eix esquerra-dreta i reparteixen uns quants números amb un ordre de preferència entre els candidats de la seva fília política -fet que molt sovint queda reflectit en la posterior transferència de vot dels candidats eliminats- i n’hi ha que no volen, de cap manera, que el seu vot es perdi i assignen un número de preferència a cada un dels candidats.

I tenint en compte que n’hi ha quinze, si l’elector no ve amb les coses clares de casa i amb una bona memòria, és possible que passi una bona estona amb el llapis a la mà i és per això que Darragh O’Brien, ministre d’Administració Local, el departament que s’encarrega d’organitzar les eleccions, ha demanat als electors que duguin el llapis de casa, tot i que també ha assegurat que n’hi haurà de disponibles als punts de votació.

D’altra banda, aquestes són les primeres eleccions enmig de la pandèmia i s’implementaran diverses mesures que minimitzin el risc, com demanar als votants de dur màscara, de mantenir la distància, de fer servir els dispensadors de gel i de dur un llapis o un bolígraf per a marcar les preferències a la butlleta. A cada mesa hi haurà una pantalla de plàstic, que separarà el president i el votant, i a fi de permetre una votació sense aglomeracions, els col·legis electorals romandran oberts de set del matí fins a dos quarts d’onze del vespre.

ACTUALITZACIÓ 10/07/2021: la candidata laborista Ivana Bacik, elegida diputada. Podeu trobar més informació sobre els resultats AQUÍ.

Torna a dalt