By-election a Dublin Bay South: tots contra el Sinn Féin

By-election a Dublin Bay South: tots contra el Sinn Féin Rètol a l'exterior d'un centre de votació / Foto: Liffey

El vuit de juliol vinent els electors del districte de Dublin Bay South hauran d’elegir la persona que substituirà el dimissionari Eoghan Murphy, el diputat del Fine Gael que ara fa unes setmanes va deixar l’escó per a dedicar-se a altres coses menys estressants i és que haver estat responsable de la cartera d’Habitatge durant la legislatura anterior el va desgastar molt, essent l’ase dels cops del govern. De tota manera, a les eleccions del febrer del 2020, va revalidar l’escó amb un 16% de primeres preferències.

Tornant a la by-election, o elecció parcial, sembla que, de les dotze candidatures [Actualització 24.06.2021: finalment en seran 15] que s’hi presenten, la victòria se la disputaran James Geoghegan (Fine Gael) i l’exeurodiputada i ara senadora Lynn Boylan (Sinn Féin), en una campanya que es preveu que se centri en el problema de l’habitatge; els republicans són una formació amb una clara tendència a l’alça i la darrera enquesta de l’Irish Times per a tota la República publicada ahir al vespre els atribueix un 31% dels vots (+3%), mentre que el Fine Gael baixa un 3% fins al 27%.

Així doncs, tot i que no hi ha dades detallades per a la circumscripció en disputa, al Fine Gael s’han encès totes les alarmes davant una possible victòria del Sinn Féin, que ha posat tota la carn a la graella enviant diversos diputats a fer campanya, i és per això que cercarà un pacte de no agressió amb el Fianna Fáil i els Verds, amb qui comparteix govern, atès que la fragmentació del vot entre ells afavoriria clarament els republicans.

D’altra banda, una victòria del Sinn Féin a Dublin Bay South -una circumscripció que inclou alguns dels barris més benestants de tot d’Irlanda- suposaria un pas més en el seu camí cap a la centralitat política, que va iniciar després de les eleccions del febrer del 2011 i que el va dur a ser el partit més votat el febrer de l’any passat.

En aquella ocasió, Chris Andrews, exdiputat del Fianna Fáil que va passar-se al Sinn Féin, va obtenir l’escó després de quedar segon amb un 16,1% de primeres preferències per darrere del líder dels Verds i actual ministre de Transport, Eamon Ryan, que en va obtenir un 22,4% amb una rodoníssima xifra de 8.888 vots.

ACTUALITZACIÓ 10/07/2021: la candidata laborista Ivana Bacik, elegida diputada. Podeu trobar més informació sobre els resultats AQUÍ.

Torna a dalt