L’ambaixada australiana fa onejar la bandera aborigen

L’ambaixada australiana fa onejar la bandera aborigen La bandera aborigen a l'ambaixada australiana a Dublin / Foto: Liffey

El proppassat divendres, el sempre ben cuidat Saint Stephen’s Green (Dublin 2), una de les cinc places georgianes del centre de la capital irlandesa, va viure un moment històric per a uns individus que viuen, literalment, als antípodes d’aquest lloc: els aborígens australians, que d’ençà de l’arribada dels colonitzadors britànics a la seva illa no han gaudit de gaires alegries malgrat que durant els darrers anys s’han endegat diverses accions de reparació.

Tornant al Green, segons l’ambaixador d’Austràlia a Irlanda, Gary Gray, la de Dublin ha estat la primera de totes les delegacions diplomàtiques del país dels cangurs a fer aquest pas, un més en el reconeixement de la cultura, el patrimoni i la connexió històrica amb la terra del que s’anomena la primera nació australiana, és a dir, els aborígens, i a partir d’ara la bandera onejarà de manera permanent al costat de l’ensenya nacional australiana.

La bandera aborigen és obra de l’artista Harold Thomas -també aborigen-, que no només la va dissenyar sinó que també la va patentar, fet que l’ha dut a diversos judicis, el darrer contra Google, que volia incorporar al seu logo l’obra d’una nena australiana de dotze anys on apareixia la bandera. Amb tot, Thomas permet fer ús de la bandera sempre que no se’n tregui un benefici comercial i només ha atorgat els drets d’ús a tres empreses: una que produeix banderes i dues que fan marxandatge, com records per als turistes i samarretes.

D’altra banda, tot i que Thomas la va dissenyar l’any 1971, el reconeixement oficial no va arribar fins vint-i-quatre anys més tard, el 1995, això sí, l’autor va passar per la Cort Federal i l’Alta Cort a fi d’assegurar-se que es mantenien els seus drets d’autor i així va ser. D’ençà d’aquell any, va començar a fer-se visible en alguns edificis públics d’Austràlia i en ocasions especials, també a l’estranger. La bandera es divideix en dues parts iguals de color negre a dalt i vermell a baix i amb un disc groc al mig.

 

Torna a dalt