L’embaràs d'Helen McEntee crea un dilema al govern

L’embaràs d'Helen McEntee crea un dilema al govern Helen McEntee amb el Garda Commissionner / Twitter @DeptJusticeIRL

En una època en què la política fa mans i mànigues per tal d’igualar el nombre de dones i homes que ocupen tota mena de posicions, des d’escons al Dáil fins a càrrecs ministerials, l’embaràs d’Helen McEntee, responsable de la cartera de Justícia a l’executiu de Micheál Martin, ha generat un fort dilema després de l’alegria inicial quan va anunciar-se la bona nova i és que aquest embaràs és el primer de la història d’una ministra exercint el càrrec.

McEntee, que espera el naixement del seu primer fill o filla per al maig, ha confirmat que agafarà sis mesos de baixa, una decisió que ha generat un greu problema al govern atesa la responsabilitat del titular de Justícia, una de les més importants de tot el consell de ministres, sobretot perquè en cas de problemes de seguretat que requereixin una decisió urgent, el Comissari en Cap li ha de trucar a qualsevol hora, una mica a l’estil dels films policíacs en què truquen a algú important en plena nit mentre és al llit dormint plàcidament.

En principi, la solució més fàcil seria nomenar un substitut durant els mesos de baixa, però haver de deixar el càrrec per maternitat no ajudaria gens a promocionar l’accés de les dones a llocs on actualment són una minoria. De tota manera, fonts governamentals han assegurat que McEntee no haurà de dimitir i que un probable escenari seria que se cedissin els seus poders a un altre ministre o a diversos junior ministers.

D’altra banda, sembla que aquesta solució no és gaire clara per a alguns experts jurídics, que afirmen que el càrrec de ministre de Justícia ha de tenir un responsable específic i únic. Per ara, hi ha diverses opcions sobre la taula i ja fa setmanes que el Taoiseach Micheál Martin, el Tánaiste Leo Varadkar i el Fiscal General Paul Gallagher han estat parlant amb McEntee a fi de trobar una solució satisfactòria per a tothom i que no suposi -paradoxalment perquè es tracta de la ministra de Justícia- un problema jurídic.

Font: Irish Independent

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt