Irlanda tornarà a ser present a l'Iran per partida doble

Irlanda tornarà a ser present a l'Iran per partida doble Mural dedicat a Bobby Sands en una paret de Dublin / Foto: Liffey

Simon Coveney, ministre d’Afers Estrangers, va anunciar ahir la reobertura de la delegació diplomàtica a l’Iran, que havia tancat l’any 2012 en el marc de la reducció de despeses arran de la greu crisi econòmica que llavors patia Irlanda. Així doncs, amb la implementació de l’estratègia Global Ireland, que pretén doblar l’impacte d’Irlanda al món i alhora refermar la implicació del país en els afers globals ara que té cadira al Consell de Seguretat de l’ONU, a Teheran hi tornarà a haver presència irlandesa... per partida doble.

Aquest any s’hi enviarà una missió diplomàtica que, encapçalada per un encarregat de negocis -Chargé d’Affaires-, haurà de treballar amb l’objectiu d’obrir l’ambaixada l’any 2023. Per ara, no se saben els detalls de la ubicació, però si la delegació s’instal·la a prop de l’Ambaixada de la Gran Bretanya, es podria donar el cas que l’adreça fos al carrer Bobby Sands de la capital iraniana, una curiositat del nomenclàtor que fa quaranta anys que dura.

En aquest sentit, el conflicte entre el règim teocràtic dels aiatol·làs i algunes potències occidentals iniciat després de la revolució del 1979 va fer que els enemics de països com els Estats Units o el Regne Unit despertessin simpatia a l’Iran i el moviment republicà nord-irlandès no en va ser cap excepció, fins al punt que el Winston Churchill Boulevard va passar a dir-se Bobby Sands, o Babi Sandz en la transcripció del persa.

El carrer és en un dels barris més benestants de la ciutat -amb seus diplomàtiques de diversos països, com Alemanya o Rússia- i fa temps que és un punt d’atracció turística en què fer-se una foto amb el rètol del carrer de fons ja ha esdevingut un clàssic.

El canvi no va fer-se a la babalà, sinó que a banda d’esborrar la menció a Churchill, tot un mite polític d’un país enemic, es va voler fer la guitza als britànics, puix que en aquell carrer hi havia l’ambaixada del Regne Unit, que va traslladar la porta d’entrada al carrer Ferdowsi, paral·lel al Babi Sandz, a fi d'evitar que a la seva adreça hi aparegués el nom de la icona republicana, de qui ara es commemora el quarantè aniversari de l’inici de la vaga fam.

A més, d'ençà del 1982, al mateix carrer hi ha una hamburgueseria dedicada a Sands. Segons va explicar fa uns anys a l’Irish Examiner el propietari del local, el Mohamed, Sands era un gran home i el motiu per anomenar l'establiment amb el seu nom era honorar l’activista pel coratge i sacrifici que va demostrar durant la vaga de fam de seixanta-sis dies que li va provocar la mort un mes després d’haver estat elegit diputat a Westminster. La relació no acaba amb el nom i és que a l’establiment també hi ha tota mena de parafernàlia dedicada al màrtir republicà.

 

Torna a dalt