Salvar els bancs? No, només fou una compra d'accions
Durant la crisi econòmica sorgida arran de l’esclat de la bombolla immobiliària que va iniciar-se l’any 2008, l’Estat va haver de salvar tots els bancs irlandesos de la fallida mitjançant una ampliació de capital amb la injecció d’uns 64.000 milions d’euros, una acció que, llevat del Bank of Ireland, va suposar la nacionalització virtual de les entitats financeres.
Els dos casos més greus van ser els de l’Anglo Irish Bank i el de l’Irish Nationwide, on els problemes de la crisi que va afectar tot el sistema financer mundial van veure’s agreujats per una gestió econòmica desastrosa en què l’especulació sense control -a l’Anglo- i la barra lliure al crèdit -a l’Irish Nationwide- eren el pa de cada dia. En el cas de l’Anglo Irish, la situació era tan dolenta que l’única opció que va tenir el govern fou de liquidar-lo.
Per contra, el banc hipotecari EBS va ser absorbit per AIB, que juntament amb Permanent TSB -fusionat amb Irish Nationwide- i Bank of Ireland van rebre una injecció de diners que els va permetre de no enfonsar-se, això sí, els fins llavors accionistes, tant els petits inversors com els institucionals, van veure com els títols perdien gairebé tot el seu valor.
Amb tot, en el cas d’AIB, l’Estat ha rebut dividends gràcies a la recuperació econòmica i fins i tot va vendre una part dels títols que posseïa -passant de tenir el 99,9% de les accions a un 71%-, però és evident que no es recuperarà mai tot el capital invertit i l’acció de salvament de fa més d’una dècada, que va fer que el país necessités ajuda internacional a fi de no fer fallida, sumada al tracte fet amb la infame troika i els homes de negre comandats per Ajai Chopra "the Chopper" (el carnisser), farà que unes quantes generacions d’irlandesos hagin de pagar la broma: uns 32.000 euros per barba.
De tota manera, a la sessió d’ahir al Dáil, el Taoiseach Micheál Martin, del Fianna Fáil, va fer una lliçó de revisionisme financer i va assegurar que l’Estat no havia rescatat els bancs, sinó que només havia comprat accions. Cal recordar que Martin va ocupar diverses carteres ministerials als governs d’abans de la crisi, liderats pel Fianna Fáil, un partit que ha dominat la política irlandesa durant els darrers cent anys, però que va ser escombrat a les eleccions del febrer del 2011 en ser considerat el responsable del daltabaix econòmic del 2008.
L’afirmació de Martin era la resposta a Richard Boyd-Barrett, diputat del Solidarity-People Before Profit, que li havia recriminat la dotació de tres milions d’euros destinada a formació per als extreballadors del Debenhams, els grans magatzems que van fer fallida a principi de la pandèmia i que deuen divuit milions d’euros a l’Estat, una mesura titllada d’insultant per Boyd-Barrett i als Antípodes del rescat bancari.
The Taoiseach say they can't put money on the table for a just redundancy for Debs workers.
— Richard Boyd Barrett (@RBoydBarrett) December 16, 2020
they didn't have a problem bailing out the banks to the tune of 64 bill
But he Doesn't seem to remember that pic.twitter.com/imOyMpqt4c