Pandèmia, embarassos... el vot remot al Dáil, més a prop

Pandèmia, embarassos... el vot remot al Dáil, més a prop La seu del Parlament, a Kildare Street (Dublin 2) / Foto: Liffey

La situació actual de pandèmia ha dificultat les votacions dels diputats, tant per les restriccions de mobilitat com per haver de mantenir la distància de seguretat, i això ha fet que cada vegada siguin més les veus que demanen un canvi a la legislació en vigor, que diu que tot aquell diputat que participi en una votació del Dáil ha de ser a cambra.

De tota manera, fer aquest canvi no serà gens fàcil ni ràpid perquè aquest requisit presencial figura a la Constitució irlandesa, per la qual cosa, com qualsevol altra esmena de la Carta Magna, s’hauria de fer via referèndum, que és el que ha proposat Jennifer Carroll McNeil, diputada del Fine Gael. En aquest sentit, Carroll ha afirmat que el vot remot permetria el funcionament de la cambra en situacions d’emergència com una pandèmia però també en cas d’embaràs d’una diputada.

De fet, amb relació al segon cas, la lenta però ja totalment imparable feminització de la política irlandesa ha accelerat de manera notòria aquest debat i sembla que, la setmana passada, l’anunci de l’embaràs de la ministra de Justícia, Helen McEntee, que és la primera vegada que passa en tota la història del govern irlandès, ha precipitat les coses.

A més, a banda d’haver-hi més dones involucrades en l’arena política, també cal destacar que cada vegada són més joves, és a dir, res a veure amb algunes de les icones de la política irlandesa de fa uns anys, que arribaven al Dáil ja ben passada la maternitat. Així doncs, és probable que algunes de les diputades actuals siguin mares durant la seva etapa parlamentària i és per això que, Holly Cairns, diputada dels Social Democrats, ha anunciat que treballarà en una proposició de llei que atorgui el dret a la baixa maternal -o paternal- per als parlamentaris, un dret que ara no tenen.

Font: Newstalk

 

Torna a dalt