Doonbeg amb Donald Trump i Ballina amb Joe Biden

Doonbeg amb Donald Trump i Ballina amb Joe Biden Donald Trump a Shannon el juny del 2019 / Foto: Merrion Street via flickr

Mentre continua la forta expectació arreu del món amb el controvertit i inacabable recompte de vots en els estats que encara no han anunciat el resultat final i amb una més que probable acció legal de Trump en cas que no guanyi, dues poblacions irlandeses, Doonbeg (Comtat de Clare) i Ballina (Comtat de Mayo), encara hi paren més atenció que no pas la resta a causa de la connexió que tenen amb els dos contrincants que aspiren a ser l’inquilí de la Casa Blanca durant els quatre anys vinents.

De fet, que un president dels Estats Units tingui un vincle amb Irlanda és un fet molt habitual; això és una conseqüència de les fortes onades migratòries d’irlandesos que van haver de cercar una nova vida a l’altra banda de l’Atlàntic a causa de la pobresa que assolava l’illa. Per exemple, Barack Obama té família a Moneygall, al comtat d’Offaly, i fa uns anys hi va anar a fer una pinta amb el seu cosí Henry. Amb tot, el més conegut fou John Fitzgerald Kennedy, amb avantpassats al comtat de Wexford.

Tornant als candidats del 2020, en principi no s’ha establert cap vincle familiar entre Trump i Irlanda però sí empresarial, més concretament per ser propietari del resort de Doonbeg -amb hotel i camp de golf-, que en temporada alta dóna feina a tres-centes persones de manera directa i que és el motor econòmic de la zona; és per això que, en principi, el suport a Trump sembla majoritari. Tanmateix, també té els seus detractors, que han objectat als plans del resort de construir unes dunes artificials que protegeixin alguns forats del camp de golf dels embats de l’Atlàntic. Trump va allotjar-s'hi quan va visitar Irlanda el juny del 2019 (foto).

D’altra banda, el candidat demòcrata, Joe Biden, té un vincle familiar amb Ballina, població des d’on ara fa cent seixanta anys el seu avantpassat Edward Blewitt va emigrar cap als Estats Units, tot i que els Blewitt que van romandre a Irlanda encara hi viuen i ja fa dies que encreuen els dits pel seu familiar llunyà Joe, de qui esperen que -en cas de guanyar- sigui millor per a Amèrica i per a Irlanda. Fins i tot un membre de la família, el llauner Joe Blewitt, ja fa setmanes que circula per Ballina amb la seva furgoneta amb publicitat de Biden.

Font: RTÉ

Foto original

Torna a dalt