Límit de temps per a ministres en funcions no reelegits

Ahir va fer cent dies que es van celebrar les eleccions i la manca d’entesa entre els partits amb més opcions d’arribar a un acord implica que el govern continuï en funcions, una situació que encara podria durar unes quantes setmanes, o fins i tot mesos, tant si s’arriba a un acord a tres bandes entre el Fine Gael, el Fianna Fáil i els Verds com si es convoquen eleccions, una idea, la de nous comicis, que ha planat durant els darrers dies sobre l’actualitat política i que ha fet allunyar les parts implicades.
Tornant al govern en funcions, hi ha ministres que molt probablement repetiran quan es formi un nou executiu, d’altres que ho tenen una mica més difícil, sobretot tenint en compte que s’haurà de repartir les carteres ara ocupades únicament per membres del Fine Gael i alguns independents entre representants dels partits que entrin a la coalició i finalment, el cas més curiós: el dels ministres que de ben segur no repetiran.
En aquest sentit, per a ser ministre cal ser diputat al Dáil i a l’actual govern en funcions hi ha tres persones que van perdre l’acta de diputat el passat vuit de febrer, quan l’electorat va considerar que no havien fet prou bé la seva feina. En aquest grup destaquen l’independent Shane Ross, que durant quatre anys ha estat el responsable de Transport, Esport i Turisme, de la també independent Katherine Zappone, ministra per a la Infància i Joventut, i de Regina Doherty (Fine Gael), ministra d’Ocupació i Benestar Social.
Paradoxalment, Doherty ha tingut un paper molt rellevant durant la crisi de la Covid-19 i el seu departament va crear, de la nit al dia, el subsidi pandèmic, és a dir, la setmanada de 350 euros que cobren tots aquells que hagin perdut la feina arran de la crisi econòmica generada pel coronavirus i que actualment té gairebé 600.000 beneficiaris.
Per la seva banda, Zappone també ha tingut un paper destacat, creant una iniciativa en què es pagava la llar d'infants als treballadors sanitaris però que no va reeixir per manca d’interès de les llars d'infants, que no van veure gens clar el tema de l’assegurança.
Pel que fa a Ross, l’independent escombrat del Dáil pels electors del districte sud de Dublin ha mantingut un perfil molt més baix que no pas durant el seu mandat, en què es va veure involucrat en diverses polèmiques per manca d’experiència comunicativa i per anar una mica per lliure respecte a la resta del govern.
Amb tot, Peadar Tóibín, exdiputat del Sinn Féin ara amb la seva marca pròpia Aontú, ha presentat una proposició de llei que limitaria el càrrec en funcions dels ministres no reelegits a sis setmanes; un cop passat aquest període de temps, serien destituïts i reemplaçats per algú nomenat pel Taoiseach i aprovats pel Dáil. Tóibín basa la seva proposta en el fet que aquests ministres ja no tenen el mandat dels electors i que entre salari i dietes costen -entre ministres i ministres juniors- uns 40.000 euros a la setmana.