Eleccions amb rècord de candidates, més d’un 30%

Eleccions amb rècord de candidates, més d’un 30% Cartell electoral d'una candidata per Dublin / Foto: Liffey

La política irlandesa ha estat sempre cosa d’homes però ara els partits han començat a canviar de mentalitat i cada vegada encoratgen més dones a participar en les eleccions generals en pro de la igualtat… No, ara seriosament, de fa uns anys que els partits que no presentin un mínim d’un 30% de candidates perden la meitat de les subvencions.

Això ha fet que alguns pesos pesants del Dáil, la cambra baixa del parlament, hagin hagut de ser sacrificats del ticket electoral -que sol incloure dues persones per districte electoral-, essent substituïts per una dona a fi de complir amb la quota del 30%.

Amb tot, a les eleccions generals del vuit de febrer hi haurà rècord històric de candidates, més concretament 162, dues més que als comicis del 2016, que competiran amb 369 candidats pels 160 escons disponibles, dos més que ara però sis menys que l’any 2011. Una altra dada històrica és que per primera vegada, hi haurà, pel cap baix, una candidata a cada un dels 39 districtes electorals (constituencies) que hi ha.

Amb relació a les dades en detall per partits, és evident que les formacions minoritàries són les més feminitzades; en aquest sentit, els Social Democrats presenten un 57% de candidates, els Verds un 41% i People Before Profit un 38%. Per contra, sembla que els partits més tradicionals han de fer mans i mànigues a fi d’arribar al 30%: el Labour un 32%, el Fianna Fáil un 31% i el Fine Gael fregant la penalització amb un 30,5%.

Una altra dada curiosa és la del candidat independent Seán O’Leary, que es presenta a dotze circumscripcions diferents, una estratègia seguida, en menor mesura, pel també independent Peter Casey, que amb uns polèmics comentaris sobre immigració va assolir la segona posició a les eleccions presidencials de final del 2018 i que ara concorre a Donegal i a Dublin West, en aquest darrer cas per tal de fer la guitza al Taoiseach Leo Varadkar. Tanmateix, sembla que això dels candidats independents és una espècie en perill d’extinció perquè ara se’n presenten 30 menys que el 2016 i 60 menys que el 2011.

Font: Irish Examiner

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt