Rifa de Michael Healy-Rae per a pagar-se la campanya

Rifa de Michael Healy-Rae per a pagar-se la campanya Números d'una rifa (no la de Healy-Rae) / Foto: Liffey

Al sistema electoral irlandès no es voten llistes de partits amb vedettes a les primeres places i candidats encara més mediocres de farciment acabant d’emplenar la resta de posicions sinó que es vota un candidat, que pot concórrer als comicis en nom d’un partit o com a independent. En el primer cas, evidentment, la campanya la paga el partit, però en el segon s’ho ha de pagar el candidat de la seva butxaca, amb l’agreujant que pot ser que no obtingui l’escó i l’aventura esdevingui un negoci ruïnós.

Amb tot, al Dáil, la cambra baixa del Parlament, hi ha majoria de candidats que són membres d’un partit, però també n’hi ha uns quants d’independents, que solen tenir una bona base de vots al seu feu territorial gràcies a la pràctica coneguda com a política de parròquia, és a dir, mirar d’aconseguir tota mena d’inversions per a la seva circumscripció a fi de guanyar punts entre la població i assegurar-se la reelecció. De tota manera, aquesta pràctica sol ser criticada pels partits perquè va en detriment de l’interès general.

I entre els candidats independents que més destaquen hi ha els Healy-Rae, la saga política del comtat de Kerry que actualment compta amb dos diputats al Dáil, els germans Michael i Danny, i diversos consellers comtals, dos dels quals van aparèixer a les notícies fa unes setmanes en ser jutjats per haver estat involucrats en una batussa a l’exterior d’un pub, un episodi que va il·lustrar perfectament que les noves generacions del clan Healy-Rae ja marquen territori.

Pel que fa a les eleccions del 8 de febrer, molt probablement, els dos germans conservaran l’escó perquè el Fianna Fáil ha decidit de no presentar candidats al feu electoral dels Healy-Rae, una decisió que es rumoreja que ha estat acordada entre ambdues parts i que faria que els dos diputats independents donessin suport al Fianna Fáil en cas que aquesta formació, a l’oposició d’ençà del 2011, els necessités per a obtenir una majoria parlamentària.

I tornant als diversos mètodes de finançament de la campanya disponibles per als pobres diputats independents, a fi de recaptar fons, Michael Healy-Rae ha enviat una carta als electors informant-los que ha muntat una rifa molt senzilla amb tres premis: la grossa, de 1.000 euros, un segon premi de 700 i un tercer de 300; el preu de cada número és de 30 euros o de 50 en cas que se’n comprin dos.  

De tota manera, això de demanar caritat als votants és una mica paradoxal si es té en compte que, ara fa dos anys, la Llista de Polítics Rics publicada pel diari dominical Sunday Independent va revelar que Healy-Rae era el segon diputat més ric del Parlament, amb una riquesa estimada de 5,4 milions d’euros i en què s’incloïen deu propietats en lloguer, terres, diversos negocis, pla de pensions i la casa familiar a Kilgarvan.

D’altra banda, sembla que el Danny és el germà pobre perquè la seva riquesa només tenia un valor estimat d’1,6 milions d’euros, essent el cinquantè diputat més ric.

Font: Irish Independent

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt