El superdivendres marca una clara tendència electoral

El superdivendres marca una clara tendència electoral Rètol indicant un punt de votació / Foto: Liffey (arxiu)

Divendres passat van tenir lloc quatre by-elections, és a dir, una elecció en un districte electoral concret on hi ha hagut un diputat que ha deixat l’acta per diverses raons, com haver estat elegit eurodiputat o haver mort. Els quatre escons en joc eren als districtes electorals de Dublin Mid-West, Cork North Central, Wexford i Dublin Fingal. Tot i que, com d’habitud, la participació va ser molt baixa -al voltant del 25%-, el resultat va il·lustrar clarament les tendències polítiques del moment.

El Fine Gael, el partit del govern, no va aconseguir cap cadira, fet que confirma la seva lleugera davallada pel descontentament generat per algunes de les seves polítiques, sobretot en matèria d’habitatge; el Sinn Féin continua a l’alça i Mark Ward va aconseguir l’escó a Dublin Mid-West. Els Verds, de la mà de Joe O’Brien, es van acabar imposant al vuitè recompte a Dublin Fingal, continuant amb l’onada verda de les europees.

Amb tot, el gran guanyador del superdivendres electoral va ser el Fianna Fáil, que va aconseguir dos escons, el de Cork North Central, amb Padraig O’Sullivan, i el de Wexford, amb Malcolm Byrne. Així doncs, després d’una llarga travessa del desert, es confirma la recuperació del partit que ha estat l’actor principal de la política irlandesa d’ençà de la constitució del primer Dáil ara fa 101 anys, que va ser escombrat a les eleccions del febrer del 2011 en ser considerat el culpable de la greu crisi econòmica que va viure el país.   

Torna a dalt