Dos eurodiputats a la nevera a causa del no-Brexit

Dos eurodiputats a la nevera a causa del no-Brexit Rètol indicant un col·legi electoral / Foto: Liffey

Tot i que el Brexit no acaba d’arribar mai, la incertesa que genera té un gran impacte a tots els racons de la política i el darrer cas ha estat el recompte de les eleccions europees a la circumscripció de Dublin i a la d’Irlanda Sud que, en principi, guanyaran un eurodiputat cada una quan el Regne Unit abandoni definitivament la Unió Europea i els seus 73 representants a l’Eurocambra hagin de fer les maletes, repartint-se’n 27 entre alguns dels socis comunitaris i reservant-ne 46 per a futures ampliacions.

A l’hora de fer el recompte en aquestes dues circumscripcions que guanyaran un eurodiputat, s’ha fet com si ja s’hagués produït el Brexit, és a dir, que ja es comptava amb aquest diputat addicional; tanmateix, el problema va arribar dilluns a la nit quan Lynn Boylan, candidata del Sinn Féin per Dublin i que a les eleccions anteriors va liderar la votació essent la candidata amb més primeres preferències, va quedar eliminada.

En aquest sentit, hi havia dues opcions: repartir les paperetes de Boylan entre Barry Andrews (Fianna Fáil) i Clare Daly (Independents 4 Change), que llavors ocupaven la tercera i quarta posició, respectivament, o no repartir-les, que és el que se sol fer en totes les eleccions perquè quan s’elimina el darrer candidat, els restants obtenen l’escó automàticament i l’ordre és irrellevant. Així doncs, en un primer moment el responsable del recompte (returning officer) va considerar que allò s’havia acabat, per la qual cosa Daly quedava a la nevera en espera de la materialització del Brexit.

Tanmateix, la diputada independent va objectar-hi i va començar una disputa legal en la qual es van veure involucrats els advocats dels dos candidats, fet que amenaçava amb un llarg procés als jutjats. Amb tot, finalment el returning officer va reconèixer que s’havia equivocat i va determinar que, amb la llei a la mà, s’havien de repartir les paperetes de Boylan entre Andrews, que havia obtingut un 14,13% de primeres preferències, i Daly (11,62%) en cas que algun dels dos figurés a les preferències posteriors de les paperetes de la candidata del Sinn Féin.

Com era d’esperar, a causa de la gran rivalitat entre Sinn Féin i Fianna Fáil, que malden per a demostrar qui és més republicà, Daly va figurar en bona part de les preferències posteriors de Boylan, per la qual cosa va avançar Andrews i finalment va quedar en tercera posició, enviant així el candidat del Fianna Fáil a la nevera. D’altra banda, la primera plaça va ser per a Ciarán Cuffe, dels Verds, i la segona per a l’ex-Tánaiste Frances Fitzgerald, del Fine Gael.

Pel que fa a la circumscripció Ireland South, també amb diputat que anirà a la nevera de manera temporal, continua el recompte -ja van pel catorzè- i per ara, dels cinc escons en joc només se n’ha assignat un a Seán Kelly (Fine Gael); en segona posició hi ha el controvertit diputat independent Mick Wallace, que ha escalat posicions gràcies a la transferència de vots dels candidats eliminats i que ja supera Billy Kelleher, del Fianna Fáil.

Finalment, a Ireland North West, la candidata del Fine Gael, Mairead McGuinness, ja ha obtingut el bitllet cap a Estarsburg i els que, després del desè recompte, tenen més números per acompanyar-la són l'independent Luke "Ming" Flanagan, Matt Carthy (Sinn Féin) i Maria Walsh (Fine Gael), que va guanyar el Rose of Tralee l'any 2014. 

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt