John Finucane, fill de Pat Finucane, nou batlle de Belfast

John Finucane, fill de Pat Finucane, nou batlle de Belfast John Finucane, el nou batlle de Belfast / Foto: Belfast City Council via Twitter

Des d’ahir al vespre la ciutat de Belfast té un nou batlle, John Finucane, advocat de professió i membre del Sinn Féin, que va rebre la cadena de la qui havia estat batllessa durant el darrer any i companya de partit, Deirdre Hargey. Seguint la pràctica habitual de repartir-se el mandat entre els partits més votats, situació que també passa a Dublin, Finucane ostentarà el càrrec durant un any; després serà per al DUP (Democratic Ulster Party), després per l’Alliance Party i després per al Sinn Féin una altra vegada.  

El cognom Finucane està molt lligat a la defensa dels drets civils al Nord i és que el pare del flamant nou batlle va ser un advocat que es va dedicar a defensar presos de l’IRA, inclosos els que van participar en la vaga de fam del 1981, com Bobby Sands. De tota manera, el motiu principal pel qual se’l recorda és que el febrer l’any 1989, en els anys de plom del conflicte, Finucane pare va ser assassinat davant de la seva família al nord de Belfast per un comando de l’UDA (Ulster Defence Party). Curiosament, l’advocat tenia 39 anys, la mateixa edat que ara té el nou batlle de la capital nord-irlandesa.

Des de l’assassinat de Finucane pare la seva família ha batallat incansablement contra tota mena d’adversitats, tant de jurídiques com de polítiques, per a engegar una investigació pública que aclareixi els fets i és que, com en molts altres assassinats perpetrats pels paramilitars unionistes, sembla que l’exèrcit britànic coneixia els plans dels terroristes però no va fer res per a evitar l’atac.

Tanmateix, la justícia britànica sempre s’hi ha negat, essent la darrera vegada el passat mes de febrer, quan la Cort Suprema del Regne Unit va decidir de no endegar cap investigació pública sobre l’assassinat, això sí, va declarar que la investigació feta per la policia després dels fets no havia estat gens efectiva.

En aquest sentit, la investigació no va ser feta d’una manera gaire professional, deliberadament, per tal de dificultar que se sabés la veritat. Per exemple, l’arma utilitzada en l’assassinat havia estat robada a l’exèrcit britànic i un cop recuperada pel RUC (Royal Ulster Constabulary), l’actual PSNI, la van tornar a l’exèrcit, impossibilitant així, la recollida d’algunes proves importants de balística.

Amb tot, en el seu primer discurs com a batlle, Finucane fill ha demanat que el jutgin amb una ment oberta i que el seu mandat no estigui dominat per l’assassinat del seu pare, assegurant estar molt orgullós del seu pare però que pot aportar moltes més coses que el fet de ser el fill d’un assassinat durant els Troubles. A més, el nou batlle ha recordat que té família unionista, fet que li ha permès comprendre millor els dos bàndols, i creu que la diversitat només pot fer la ciutat més forta.

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt