Polèmica per la cadena del batlle al seu cartell electoral

Des de fa dues setmanes els carrers d’Irlanda són plens de cartells electorals, tant per a les eleccions locals com per a les europees, que se celebraran el 24 de maig vinent juntament amb el referèndum sobre escurçar el període de temps de divorci. Com el Liffey ja va informar ara fa uns dies, hi ha cartells per a tots els gustos, des de fotos en què la persona que hi apareix sembla una estrella de Hollywood fins als que sembla que el candidat s’ha dissenyat el cartell ell mateix.
En aquest segon grup hi podríem incloure l’actual batlle de Dublin, l’independent Nial Ring, que ha volgut posar tot el focus a la foto més que no pas en el disseny. I és precisament la foto la que ha encès la polèmica, no per com queda el candidat sinó perquè Ring hi apareix amb la cadena de batlle, que la primera autoritat municipal duu quan va a actes oficials, essent la primera vegada que un candidat llueix cadena en un cartell electoral.
De fet, hi ha dues cadenes: l’original, feta d’or i que data de l’any 1698, que només s’utilitza en ocasions de molta rellevància, com el nomenament com a batlle, visites de dignataris importants o actes de molta solemnitat, i una còpia, idèntica a l’original però feta amb or de només nou quirats, que serveix per anar a actes no tan importants, sobretot els que tenen un caràcter més social.
A més, al cartell de Ring també hi ha la inscripció The Lord Mayor of Dublin (el batlle de Dublin) i això, juntament amb el lluïment de cadena, ha generat un cert malestar entre alguns dels seus competidors en la cursa electoral, a qui no ha agradat l’ús de la cadena amb finalitats polítiques. És el cas de Ray McAdam, candidat del Fine Gael, que ha afirmat que posar una foto amb la cadena en un cartell electoral és una manca de respecte per al càrrec i que ell no ho faria.
Aquesta darrera legislatura ha tingut cinc batlles [Christy Burke, Críona Ní Dhalaigh, Brendan Carr, Mícheál Mac Donncha i Nial Ring] i cap dels altres tres que es presenten a la reelecció [Carr no es presenta] surt amb la cadena a la foto.
Per la seva banda, Ring ha assegurat que abans d’imprimir els cartells va informar-se sobre el tema i que no incompleix cap protocol. Pel que fa a l’ajuntament, un portaveu de la institució ha explicat que no tenen res a dir sobre cartells electorals sempre que es compleixi la normativa sobre brutícia; amb tot, sembla que no hi ha cap normativa que reguli què s’inclou en un cartell electoral, per la qual cosa, ètica a banda, l’acció de Ring seria perfectament legal.
Font: Irish Independent