Convidats de luxe a la xerrada sobre drets humans

Convidats de luxe a la xerrada sobre drets humans Els quatre conferenciants al Teachers' Club de Dublin / Foto: Liffey

Ahir al vespre, el Teachers’ Club de Parnell Square (Dublin 1) va ser l’escenari d’una xerrada-col·loqui sobre Catalunya, Espanya i els drets humans que va comptar amb la participació de quatre conferenciants de luxe, tot el contrari de bona part dels tertulians, experts, vedettes i gurús habituals en els mitjans de comunicació catalans, que parlen de tot sense tenir-ne ni idea de res.

Seguint el patró habitual dels actes més calmats organitzats pel CDR de Dublin, la xerrada va estar estructurada en apartats, en aquest cas quatre, en funció del conferenciant, que combinats entre ells i amb la part final en forma de debat van fer que la conferència quedés molt ben complementada. Els convidats:

Ed O’Donovan, Cap de Protecció de l’ONG Front Line Defenders, una entitat que vetlla per la defensa d’activistes pro drets humans arreu del món. O’Donovan va parlar dels drets humans en un context internacional però, evidentment, va tractar el cas català, fent èmfasi en Jordi Cuixart, el president d’Òmnium Cultural, que ja fa gairebé un any i mig que és en presó preventiva.

Enric Stern, físic català fent recerca a Cambridge i condemnat a quinze mesos de presó per haver cremat una foto del rei d’Espanya a la plaça del Vi de Girona, va explicar en un to molt irònic la seva experiència amb la justícia espanyola i l’aparell repressiu de l’Estat, que no ha canviat gens al llarg dels segles.

Albert Llussà, advocat irlandès d’origen manresà especialitzat en drets dels refugiats i sol·licitants d’asil polític, va tractar el tema sobre si Catalunya és una nació, explicant la influència de la seva família a l’hora de configurar el seu pensament catalanista.

Finalment, Clara Ponsatí, consellera d’Ensenyament del Govern Puigdemont, va explicar la seva experiència personal en el Referèndum del Primer d’Octubre, tot i que no va voler entrar gaire en detall en alguns aspectes, únicament que va adonar-se la mateixa nit de la votació, que el govern no tenia cap intenció d’aplicar el mandat popular sorgit de les urnes.

Durant la ronda de preguntes, la professora de la Universitat de Saint Andrews també va parlar de la iniciativa de les Primàries, definint-la com una gran oportunitat per a trencar l'endèmica partitocràcia de despatxos que de sempre ha dominat la política catalana. Ponsatí, ara exiliada a Escòcia, passa uns dies a Irlanda i dijous va fer una conferència sobre el Primer d’Octubre a la Universitat de Maynooth.

Després de l'acte oficial i aprofitant la tranquil·litat del Teachers’ Club, es va parlar d'una manera més informal en grupets petits primer però amb rotllana final, a l'estil campaments d’estiu al voltant del foc, en què es va intentar que Ponsatí i Stern expliquessin alguns secrets, sobre el Referèndum i sobre la CUP, respectivament, tot i que, fent mans i mànigues, ambdós van fugir d’estudi com van poder aprofitant el bon ambient que hi havia. 

 

Torna a dalt