Derry retira un anunci perquè no hi deia Londonderry

Derry retira un anunci perquè no hi deia Londonderry L'eslògan de la discòrdia / Foto: BBC

La publicitat de la campanya nadalenca del Consell de la Ciutat de Derry i del Districte d'Strabane ha generat una nova polèmica, l’enèsima, sobre el nom de la segona ciutat nord-irlandesa, que oficialment i des del 1613 es diu Londonderry però que tothom anomena Derry, a excepció d’alguns membres de l’unionisme més tronat. El prefix London té l’origen en els gremis de la capital britànica, que van participar molt activament en la colonització d’aquesta zona de l’Ulster.

Derry és la transcripció anglesa de la paraula gaèlica Doire, que vol dir roureda, però des de la carta reial del 1613 oficialitzant Londonderry, qualsevol intent de retornar al nom històric no ha reeixit. De tota manera, el topònim oficial només és aplicable a la ciutat però no a coses de la ciutat; per exemple, l’aeroport es diu Derry City Airport, l’administració local s’anomena Derry City and Strabane District Council i l'equip de futbol es diu Derry City Football Club.  

Tornant a la campanya publicitària, el Council havia erigit un pòster que deia “Have yourself a Derry little Christmas”, jugant amb el fet que Derry sona gairebé igual que Merry, que és la paraula que sol anar davant de Christmas quan es desitja un Bon Nadal a algú, tot i que a Irlanda és més habitual de dir Happy que no pas Merry.

Tanmateix, alguns regidors de l’unionista DUP (Democratic Ulster Party) van queixar-se perquè creien que la paraula Derry no era inclusiva i que també s’hi hauria d’incloure la paraula Londonderry, malgrat que, com sol passar amb totes les paraules llargues, no encaixa gens bé en eslògans o titulars.

Amb tot, els responsables de la campanya publicitària havien dissenyat diversos eslògans i ja s'havia previst d’anar-los canviant de manera esglaonada, per la qual cosa, s’ha passat al següent missatge i la retirada del cartell en discòrdia no ha suposat cap cost addicional. Els cartells s’havien erigit al barri catòlic del Bogside i al protestant del Waterside.

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt