A Stormont no s'albira cap govern a curt termini

A Stormont no s'albira cap govern a curt termini El Parlament d'Irlanda del Nord a Stormont / Foto: Wikipedia

El gener del 2017 va caure el govern nord-irlandès, liderat per Arlene Foster i format per una coalició forçada entre els unionistes del DUP (Democratic Ulster Party) i els republicans del Sinn Féin, quan va esclatar l'afer del pla d'incentius per a l'ús d'energia verda, del qual hi va haver unes quantes empreses que en van abusar sense que el govern hi fes res tot i saber-ho.

Des de llavors, amb una composició de l'arc parlamentari sorgida de les eleccions del març del 2017 que només permet de fer malabarismes impossibles amb cada actor defensant els seus interessos antagònics, els intents de formar un executiu han fracassat una vegada rere l'altra i no s'ha arribat a cap acord malgrat la pressió dels governs de Dublin i Londres o la reducció de salari patida pels diputats. Així doncs, ja fa un any i deu mesos que el Nord no té govern.

El darrer intent d'acostar posicions va fer-se ahir quan Karen Bradley, la Secretària d'Estat britànica per a Irlanda del Nord que va accedir al càrrec a principi d'any i que fa unes setmanes va reconèixer que de política nord-irlandesa no hi entenia gaire, va reunir quatre dels cinc partits principals a Stormont. De tota manera i continuant amb la línia habitual, la trobada no va servir de res i després de només quaranta-cinc minuts cadascú va anar-se'n cap a casa.

La majoria dels assistents, tant els unionistes com els republicans, van sortir de la reunió remugant, assegurant que allò havia estat una pèrdua de temps i que aquestes accions de Bradley només serveixen per a intentar de fer veure que el govern britànic fa alguna cosa, tot molt de cara a la galeria, malgrat que realment no sap com encarar el problema. En una cosa sí que coincideixen tots els partits i és que cada vegada s'està més lluny d'arribar a un acord que permeti la formació d'un nou govern i eviti la gestió directa des de Londres, la "direct rule".

Font: RTÉ

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt