Aviva Stadium, als Antípodes del vell Lansdowne Road

Aviva Stadium, als Antípodes del vell Lansdowne Road Interior de l'Aviva Stadium / Foto: Liffey

Fins a final del 2006, les seleccions irlandeses de futbol i de rugbi jugaven al vell i atrotinadíssim Lansdowne Road, però del 2007 al 2010, al mateix lloc, va emergir un nou estadi, molt modern, d’estil futurista i de formes arrodonides, que per motius de patrocini va ser anomenat Aviva Stadium.

El canvi, tant de nom com de fesomia, fou espectacular, com un ou i una castanya, i Irlanda va poder començar a presumir d’estadi deixant enrere una imatge de passat pobre i subdesenvolupat i reflectint-ne una d’un país que havia entrat al segle XXI sent ric. De tota manera, com moltes altres obres faraòniques projectades durant els anys bojos del Tigre Celta, l’obertura de l’Aviva Stadium va tenir lloc en plena crisi econòmica, en aquest cas concret, el catorze de maig del 2010.

L’estadi, amb cabuda per a 51.711 espectadors, té una forma una mica curiosa i sembla com si fos de goma i l’haguessin llençat d’un avió, amb cada graderia rebotant d’una manera diferent. En aquest sentit, les graderies est i oest -les principals- són les més altes, la sud és una mica més baixa, però la nord gairebé sembla que no hi sigui i normalment serveix per a encabir els afeccionats visitants. D’altra banda, això que una graderia sigui molt més baixa recorda la Hill 16 del Croke Park.

La federació de rugbi i la de futbol van a mitges amb la propietat i és per això que a l’Aviva s’hi juga rugbi i futbol: en el cas de la pilota ovalada, amistosos, el Sis Nacions i el Leinster quan l’equip contrari té un poder d’atracció alt, com el matx contra el seu etern rival: el Munster; pel que fa al futbol, hi juga la selecció nacional i la final de la Copa d’Irlanda, tot i que el febrer del 2025 s’hi va disputar, per primera vegada a la història, un partit de la lliga irlandesa: el derbi dublinès per excel·lència -Bohemian contra Shamrock Rovers-, amb l’objectiu de promocionar aquesta competició en auge i que va aplegar 33.208 espectadors. D’altra banda, també s’hi ha disputat algun matx de futbol americà així com concerts.

Òbviament, en tant que estadi modern i disposant de la darrera tecnologia, quan l’esdeveniment esportiu s’ho val i l’espectacle es desenvolupa dins i fora del terreny de joc, durant els minuts abans de l’inici del partit, l’Aviva pot convertir-se en una cosa molt semblant a una discoteca, amb flamarades i tot.

Podeu mirar el vídeo a Liffey TV

Torna a dalt