Leinster - Munster, rivalitat més enllà de la pilota oval

Leinster - Munster, rivalitat més enllà de la pilota oval L'Aviva Stadium en un Leinster - Munster / Foto: Liffey

En un partit normal del Leinster jugant de local, l’escenari és l’RDS Arena, situat a l’elegant barri dublinès de Ballsbridge i amb una cabuda de 18.500 espectadors -o 16.500 en cas que sigui obligatori que tothom hagi d’estar assegut-, però quan l’ocasió s’ho val, el matx es disputa a l’Aviva Stadium, a menys d’un quilòmetre de distància i que pot encabir fins a 51.700 espectadors.

Quina ocasió s’ho val? Doncs un Leinster contra Munster, que vindria a ser un Dublin contra Cork i Limerick junts, el partit de màxima rivalitat oval que es disputa a Irlanda i que enfronta els dos millors equips de l’illa, això sí, amb el permís dels altres dos, el Connacht i l’Ulster, que també tenen els seus moments bons.

Els quatre equips, que representen cada una de les quatre províncies històriques d’Irlanda, juguen al BKT United Rugby Championship, un campionat de setze equips de diversos països -Escòcia, Gal·les, Irlanda, Itàlia i l’Àfrica del Sud- i que és una de les tres competicions de club més importants del continent europeu, juntament amb la Premiership anglesa i el Top 14 francès.

I el dissabte 25 de novembre, l’Aviva Stadium va aplegar més de 48.000 espectadors en el partit corresponent a la sisena jornada del campionat, en un xoc que va servir per a homenatjar tota una llegenda del rugbi com Jonathan Sexton, que tot i ser del Leinster, va ser ovacionat per tots els afeccionats -els de Munster inclosos- com a reconeixement per la seva aportació al Quinze del Trèvol, en què destaquen dos Grand Slams al Sis Nacions.

Abans del xiulet inicial hi va haver un petit espectacle de llums a l’estil discoteca i unes flamarades força vistoses i és que en alguns aspectes, el rugbi ha anat acostant-se a l’esport espectacle d’altres llocs com als Estats Units, això sí, de manera més mesurada.

La cosa va començar molt bé per al Munster quan al minut cinc un teva meva a diverses mans entre Simon Zebo, Calvin Nash i Antoine Frisch va acabar amb un assaig de Craig Casey, que va plantar la pilota en un dels vèrtexs de la zona de marca, a tocar del banderí. La posterior conversió de Jack Crowley va posar els visitants al capdavant del marcador, 0-7, un avantatge que va ampliar-se al minut 13 amb un cop de càstig transformat per Crowley, el xutador habitual del Munster, 0-10.

La reacció del Leinster no va arribar fins al minut 25, quan en una jugada al mig del camp, Jamison Gibson-Park va xutar la pilota cap endavant i va tenir la sort que fes un bot perfecte per als seus interessos a pocs metres de la línia de marca per a fer un assaig a plaer, que amb la posterior conversió de Ciarán Frawley va escurçar la distància i va animar el públic local, 7-10.

Al minut 36 els locals van capgirar el marcador després que un avanç en mol, en què els del Leinster van empènyer amb més força que els del Munster, va acabar amb Dan Sheehan plantant l’oval a la zona d’assaig; això i la posterior conversió de Frawley van deixar el marcador en un 14-10 per als de blau, un resultat que va romandre inalterat durant la resta de la primera part i que reflectia de manera justa el que havia passat al camp.

Durant el descans, a fi d’entretenir el públic -els qui no eren al bar o al lavabo- es van disputar dos partidets amb els anomenats minis, amb quatre equips diferents, formats per infants que, potser acaben jugant a l’Aviva d’aquí a uns anys, i que eren aplaudits quan feien un assaig.

Al minut 7 de la segona part -o 52 del partit-, un cop de càstig convertit per Crowley va sumar tres punts a la casella del Munster, que va posar-se només un punt per darrere, fet que va provocar la reacció dels afeccionats locals amb crits de Leinster Leinster.

Al minut 67 el Leinster va tornar a distanciar-se després que una passada a l’espai de Gibson-Park cap a Jordan Larmour permetés al blau d’arribar a la zona d’assaig després d’escapolir-se de quatre rivals que no van poder aturar-lo. La posterior conversió de Frawley, des de la línia de banda, va deixar el marcador 21-13, uns números -els del Munster- que van canviar set minuts després amb la transformació d’un cop de càstig per part de Crawley, amb un efecte molt estrany, tot i que finalment la pilota va passar entre pals.

Durant els darrers minuts, ambdós equips van sovintejar la zona de 22 rival, però, potser pel cansament generat per un matx d’aquestes característiques, amb un joc molt físic, els atacs no van materialitzar-se en res i el marcador ja no va variar fins al xiulet final. Després de la cinquena victòria de la temporada, el Leinster ocupa la segona posició, amb un punt menys que els Glasgow Warriors, i el Munster, la vuitena, que és la darrera que dóna accés als play-offs, tot i que la temporada és molt llarga. 

Podeu mirar el vídeo a Liffey TV

Torna a dalt