Equipament esportiu als parcs, de franc i per a tothom

Equipament esportiu als parcs, de franc i per a tothom Un BoxUp en un parc de Dublin / Foto: @Phibsborotidytowns (Twitter)

Fins ara, tots aquells que volguessin anar a un parc a practicar alguna activitat que requerís equipament esportiu -com una pilota de futbol o de bàsquet o unes raquetes de tennis- havien de dur-se’l de casa, però això ha canviat en alguns parcs gràcies a la implementació del projecte Active Cities per part de vuit administracions locals irlandeses: les quatre del comtat de Dublin i les de Cork, Galway, Limerick i Waterford.

Active Cities pretén d’eliminar barreres a l’hora de practicar esport, fent aixecar del sofà gent de totes les edats i classes socials a fi de millorar la seva salut i és per això que mira de facilitar les coses. Com? Doncs posant a disposició de tothom equipament esportiu i és que si hom va un parc i per exemple, veu que hi ha una pilota disponible, és probable que s’animi a jugar i fins i tot munti un partidet amb quatre o cinc persones que trobi al parc. I potser es fan amics i juguen de manera regular, generant un efecte crida a altres usuaris del parc. 

La infraestructura la construeix l’empresa suïssa BoxUp i té forma d’armari amb diverses guixetes, amb un contingut que depèn de les instal·lacions que hi hagi en aquell parc, com pista de bàsquet, de tennis o unes porteries, tant per a jugar a esports gaèlics -futbol o hurling- o a futbol normal.

Els usuaris que vulguin fer servir l’equipament hauran de descarregar una aplicació mòbil, seleccionar l’activitat que vulguin fer, obrir la guixeta corresponent amb un codi generat per l’app, gaudir de l’activitat i un cop hagin acabat, retornar l’equipament i indicar, via aplicació mòbil, que han finalitzat l’operació. Tenint en compte que funcionen amb energia solar gràcies a un panell col·locat a la part superior, la seva instal·lació no requereix cap mena de connexió al sistema elèctric.

Aquest projecte ja s’ha implementat reeixidament a seixanta ciutats de França i de Suïssa i els seus promotors tenen la intenció d’expandir-lo cap a altres països. En aquest sentit, durant la fase d’estudi de viabilitat, en una visita a diversos parcs de Ginebra i de Lausanna, la delegació irlandesa va poder comprovar la popularitat de la iniciativa, amb uns quinze mil usuaris acumulant més de cinquanta mil hores d’ençà de la seva entrada en funcionament.

D’altra banda, els armaris de BoxUp es financen mitjançant el Dormant Accounts Fund, un fons on van a parar els diners de comptes bancaris en què el titular no ha dut a terme cap transacció per iniciativa pròpia durant quinze anys i que serveix per a finançar tota mena de projectes socials. De tota manera, cada any, els titulars inactius, però vius, reclamen un global d’aproximadament vint-i-cinc milions d’euros i és que n’hi ha alguns que sembla que dormin, però que quan veuen que els treuen els calers, es desperten de cop.

 

Torna a dalt