Irlanda escombra els azzurri i tot es decidirà a París

Irlanda escombra els azzurri i tot es decidirà a París Jugada de l'Irlanda - Itàlia / Foto: pantalla Virgin Media TV

La quarta jornada del Sis Nacions 2020, que ha estat amb escreix la més llarga de la història perquè ha durat set mesos i mig, ha acabat amb una clara victòria d’Irlanda sobre Itàlia en un partit disputat a l’Aviva Stadium, on no hi havia espectadors, és a dir, res a veure amb l’ambient tan especial que hi ha durant els partits d’aquest més que centenari torneig; avui, l’única cosa que hi havia a la graderia eren les lones dels patrocinadors.

El partit ha començat força bé per als azzurri després que al minut 3, Sebastian Negri comencés a recórrer metres des de la zona de mitjos i passés la pilota a Marcello Violi, que ha estat aturat per Conor Murray quan era a menys de deu metres de la línia de marca; a més, Murray ha retingut la pilota i l’àrbitre, l’anglès Matthew Carley, li ha mostrat una més que discutible targeta groga que ha deixat l’irlandès fora del terreny de joc durant deu minuts. El cop de càstig ha estat transformat pel jove debutant de vint anys Paolo Garbisi, 0-3.

De tota manera, l’alegria italiana no ha durat gaire puix que al minut 8 CJ Stander ha fet un assaig després d’un servei de banda molt proper a la zona de marca seguit de diversos embats verds, que en un primer moment han estat aturats per la defensa transalpina, tot i que finalment no ha pogut evitar que Stander plantés l’oval més enllà de la línia, 5-3. Conversió de Jonathan Sexton, 7-3.

Llavors, el partit ha entrat en una fase de joc molt fluid, amb molta continuïtat, en què gairebé no hi ha hagut cap interrupció, tot i que el marcador no s’ha tornat a moure fins al minut 14, quan Sexton ha transformat un cop de càstig des d’una posició força fàcil, molt centrada i no gaire allunyada dels pals, 10-3. Al minut 26, Garry Ringrose, un dels jugadors amb més iniciativa dels verds, ha hagut de deixar el terreny lesionat i ha estat substituït per Robbie Henshaw.

Irlanda ha començat a prémer l’accelerador i al minut 30, el debutant Hugo Keenan ha fet un assaig després que un canvi de joc hagi deixat la defensa italiana descompensada, malgrat que abans d’arribar a la zona de marca, Keenan s’ha hagut d’escapolir de quatre o cinc azzurri, 15-3. Conversió de Sexton, 17-3.

Dos minuts més tard, Keenan ha tornat a fer un assaig però en aquesta ocasió ha estat anul·lat després que el jutge de televisió considerés que l’irlandès James Ryan hagués impedit, mitjançant un lleuger contacte amb Marco Lazzaroni, que l’italià pogués aturar Jacob Stockdale, que ha iniciat el seu avanç des de la zona de mitjos per posteriorment passar la pilota a un Keenan lliure de marca.

Amb tot, al minut 36, ara sí, Keenan ha fet un assaig després d’una llarga jugada que ha començat quan Itàlia assetjava la zona de marca irlandesa; en l’aglomeració de jugadors, els azzurri han perdut la pilota, Stockdale l’ha passada a Bundee Aki, que ha avançat uns metres abans de passar-la a Murray, que ha xutat a l’espai amb Keenan aprofitant un bot afortunat de l’oval que l’ha posada a les seves mans i ha pogut arribar a la zona de marca amb un defensor italià al damunt que no ha pogut aturar-lo, 22-3. Conversió de Sexton, 24-3. La primera part ha acabat amb un joc molt fluid d’Irlanda, tot i que el marcador ha romàs inalterat.

El primer quart d’hora de la segona part ha tingut molt de joc al mig del camp, sense gaire perill, però aquesta dinàmica s’ha trencat al minut 55 quan, en un avanç de la línia de tres quarts irlandesa, Edoardo Padovani ha llegit perfectament la passada de Sexton cap a Henshaw, interceptant la pilota i recorrent mig camp fins a la zona de marca sense oposició, 24-8. Conversió de Garbisi, 24-10.

La resposta irlandesa ha arribat de la mà del debutant Will Connors que, després d’un servei de banda, ha avançat sense aturador amb un nombrós mol i ha pogut plantar la pilota a la zona de marca, 29-10. Conversió de Sexton, 31-10.

Sexton també ha estat l’autor d‘un assaig al minut 65, quan després que els del Trèvol avancessin uns quants metres mitjançant diversos teves-meves que han dut de bòlit la defensa italiana, ha pogut passar entre dos defenses transalpins que no l’han pogut aturar, 36-10. Tanmateix, per primera vegada en aquest partit, Sexton ha errat la conversió.

El festival verd ha continuat quatre minuts més tard quan Irlanda ha recuperat una pilota al mig del camp i Peter O’Mahony, amb una acrobàtica passada amb una sola mà i quan queia, ha deixat la pilota en mans de Bundee Aki, que tot i perdre l’equilibri arran d’un placatge de la defensa italiana als darrers metres, ha pogut lliscar sobre un genoll i arribar, gràcies a la inèrcia, a la zona de marca, 41-10. Conversió de Sexton, 43-10.

Al minut 80 ha estat el gran moment de Dave Heffernan, un altre debutant avui amb el Quinze del Trèvol que, després d’avançar protegit per la força del mol ha pogut fer el seu primer assaig amb Irlanda, 48-10. Conversió de Sexton, 50-10.

I quan semblava que ja no hi hauria més moviments al marcador, l’italià Garbisi, un dels homes més destacats del quadre transalpí, s’ha escapolit des del mig del camp i ha arribat sol a la zona de marca (50-15), fet que li ha permès de plantar la pilota a la zona central, just darrere dels pals, i així disposar d’una fàcil conversió, 50-17.

Així doncs, tot i que era contra Itàlia, el rival més fluix del torneig i candidat habitual a la cullera de fusta, el partit ha deixat una bona sensació al quinze irlandès, que depèn d’ell mateix per a emportar-se el Sis Nacions dissabte vinent a la darrera jornada del torneig, malgrat que no serà gens fàcil perquè qui a priori ho té millor és Anglaterra.

En aquest sentit, els de la Rosa jugaran contra Itàlia i de ben segur que guanyaran anotant molts punts i amb un bonus ofensiu com a premi, per la qual cosa Irlanda estaria obligada, no només a guanyar a París contra França sinó que a més hauria de fer, pel cap baix, quatre assajos a fi d’aconseguir un punt per bonus ofensiu; altrament, en cas de victòria irlandesa amb menys de quatre assajos, el nom del campió es decidiria en funció dels punts aconseguits, un terreny en què tot juga a favor d’Anglaterra.

Torna a dalt