L’afer del Delaney Bank fa que tanquin l’aixeta a la FAI

L’afer del Delaney Bank fa que tanquin l’aixeta a la FAI L'escut de la samarreta d'Irlanda / Foto: Liffey

La totpoderosa FAI, la Federació Irlandesa de Futbol, és una de les entitats més opaques de totes les que hi ha sota el paraigua d’Sport Ireland, l’ens públic que s’encarrega de repartir diners entre els diversos esports federats que es practiquen a la República, i el fet que sigui la que més diners gestiona agreuja encara més l’aurèola mafiosa i de males pràctiques que plana sobre aquesta organització.

De fet, la gestió de moltes federacions esportives sol anar a càrrec d’algun tòtem que pensa que té carta blanca per a fer i desfer a la seva conveniència, com si fos una finca privada, i un dels casos més sonats va ser el del Comitè Olímpic Irlandès (OCI), que l’estiu del 2016 es va veure involucrat en un afer de revenda il·legal d’entrades per als Jocs de Rio que va provocar la detenció, durant la nit i només abillat amb una tovallola, de Pat Hickey, director general de l’OCI i tota una icona de la vella escola irlandesa de manegar les organitzacions públiques d’una manera ben tèrbola. 

Evidentment, el toc d’atenció de Rio no va canviar gaires coses i una nova polèmica va esclatar el passat dia de Sant Patrici, el 17 de març, quan es va saber que l’any 2017 el llavors director general de la FAI, el controvertit John Delaney, havia fet un préstec pont de 100.000 euros a la federació, justificant-ho amb un suposat problema temporal de liquiditat. Els diners van ser retornats a Delaney al cap de tres mesos i semblava que aquí s’havia acabat la història, que en el seu moment va passar totalment desapercebuda.

Tanmateix, les explicacions donades per Delaney i la FAI no han convençut ningú, ans al contrari, han fet créixer les sospites, i avui una comissió parlamentària començarà a investigar l’assumpte a fi d’aclarir què va passar exactament. Amb tot, ara fa uns dies Delaney va deixar el seu càrrec de director general, que havia ocupat durant 14 anys, però no se’n va anar sinó que la FAI li va crear un càrrec a mida com a vicepresident executiu, tot i que amb un salari inferior, que tindrà com a tasca principal ser el punt de contacte amb la UEFA i la FIFA.

I a l’espera de tenir més detalls, Sport Ireland ha emès un comunicat anunciant que fins a nova ordre tanca l’aixeta del finançament a la FAI que, d’altra banda, durant els tres primers mesos d’enguany ja ha rebut el 50% del total de fons que s’havia previst durant tot l’any, que eren uns 2,9 milions d’euros. Segons Sport Ireland, la situació s’anirà estudiant a mesura que se sàpiguen més detalls de tot plegat i en funció del que s’esbrini es tornarà a aportar diners a la FAI.

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt