El hurling ja és Patrimoni Immaterial de la Humanitat

El hurling ja és Patrimoni Immaterial de la Humanitat Jugada en un partit de hurling / Foto: pantalla RTÉ

La UNESCO ha declarat el hurling i el camogie (la versió femenina del hurling) Patrimoni Immaterial de la Humanitat, una categoria que inclou tradicions i esports que han passat de generació a generació i que formen part del llegat cultural d’un territori, a banda de jugar un paper molt important en la cohesió social de les comunitats locals.

En el cas dels esports gaèlics, és a dir, el hurling i el futbol, no hi ha cap poble d'Irlanda que no tingui el seu equip GAA i de fet, als comtats on el hurling es considera gairebé una religió, com a Kilkenny o Tipperary, que d'altra banda són els que guanyen sempre, hi ha qui diu que els nadons arriben al món amb un estic (hurley) sota el braç.  

Amb tot, a l’hora de fer el reconeixement, l’organisme internacional amb seu a París ha tingut en compte que aquest esport gaèlic és un dels més antics i ràpids del món. En aquest sentit, s’estima que ja fa uns 2.000 anys que es juga i té un pes molt important a la mitologia irlandesa amb la saga de Cú Chulainn, que va ser el primer que, segons explica la llegenda, va jugar a hurling.

La bona nova ha satisfet el govern, que s’ha compromès a fer tot el que estigui al seu abast per tal de mantenir aquest esport, assegurant-se que sigui una activitat respectada i alhora conscienciar la població de la seva importància; també la poderosa GAA, l'organització que regula els esports gaèlics, ha mostrat la seva satisfacció per l’anunci perquè dóna a conèixer el hurling, sobretot a l’estranger.

Font: RTÉ

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt