La banca comença a retre comptes amb la justícia

La banca comença a retre comptes amb la justícia Seán FitzPatrick sortint del Tribunal de Justícia / Foto: Liffey

Dimecres passat va començar al Tribunal de Justícia un dels diversos judicis que se celebraran durant els propers mesos, o fins i tot anys, relacionats amb les males pràctiques a l'antic Anglo Irish Bank, posteriorment rebatejat amb el nom d'Irish Bank Resolution Corporation i que va ser liquidat pel govern. L'Anglo Irish Bank va ser la primera entitat bancària a ser nacionalitzada, la tardor del 2008, a fi d'evitar-ne la fallida.

El primer capítol del serial té com a protagonistes tres antics executius del banc, Seán FitzPatrick (foto), Pat Whelan i Willie McAteer, acusats d'aconsellar fraudulentament un selecte grup d'inversors de l'establishment irlandès conegut com a Maple 10 i a la família de l'exmagnat Seán Quinn a l'hora de comprar accions del banc.

A fi de posar els no entesos en situació, el catedràtic d'Economia a la University College Cork, Seamus Coffey, va explicar com funcionava la pràctica coneguda com a Contracte per Diferències (CDF) i per fer-ho fàcil va dir que era com apostar per un cavall però sense ser-ne el propietari.

Aplicat a les accions el CDF no requereix cap inversió sinó que és com apostar per les accions sense pagar res; si les accions pugen el guany és la diferència però, en la mateix lògica, si baixen l'inversor ha de pagar la diferència respecte al preu inicial (no pagat) i en el cas de Seán Quinn va ser això darrer.

Quinn va fer una gran aposta a l'Anglo Irish mitjançant CDF's fins al punt de controlar el 24% de les accions però el preu va passar dels 17,53 euros al juny del 2007 fins als 4 euros al juliol del 2008, fet que va suposar que Quinn hagués de demanar un préstec al banc per fer front a les pèrdues en espera que el preu tornés a pujar.

Aquest préstec destinat a fer veure que allà no passava res més els intents per part dels acusats d'entabanar possibles compradors per adquirir les accions de Quinn és el que es jutja en aquest primer judici.

URL curta: bit.ly/2aJ9Cen

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt