Korky’s abaixa la persiana en perdre la batalla del lloguer

Korky’s abaixa la persiana en perdre la batalla del lloguer Pancarta contra l'upward-only a Grafton Street, Dublin 2 / Foto: Liffey

Després de batallar contra la llei que només permet renegociar els lloguers a l’alça (upward only), la sabateria Korky’s de Grafton Street (Dublin 2) abaixa la persiana definitivament posant punt i final a una lluita que durava des del 2005. Aquell any el llogater de la botiga, John Corcoran, va veure com el preu anual pujava dels 210.000 euros fins als 445.000 i va esdevenir el banderer de la causa per canviar la normativa.

Corcoran, que fa uns mesos va ser entrevistat per Carles Costa (de la TV3 catalana), va tenir penjades diverses pancartes de gran format a la façana de la botiga (foto) i abans de les eleccions de febrer del 2011 havia rebut el suport dels dos partits avui al govern, el Fine Gael i el Labour; fins i tot l’actual ministre de Telecomunicacions, Pat Rabbitte, havia fet campanya al seu costat.

Tanmateix, un cop al govern, els assessors legals van dir-los que no podien anul·lar contractes signats prèviament i l’única cosa que van poder fer va ser introduir una nova normativa permetent renegociar el lloguer cap avalll però només per als contractes signats a partir del 2009, amb la qual cosa Korky’s no se’n va poder beneficiar.

Segons Corcoran, tot ha estat fruit de la bogeria immobiliària del Celtic Tiger quan tant polítics com empresaris pensaven que la bonança econòmica duraria indefinidament i que els llogaters amb contractes a llarg termini sempre podrien pagar. Amb la crisi, però, aquesta clàusula ha condemnat molts establiments històrics a tancar.

Malgrat tenir pèrdues, durant els darrers anys la botiga ha romàs oberta per poder cobrir una part del lloguer atès que encara quedaven 15 anys de contracte però sembla ser que s’ha arribat a un acord amb el propietari de l’immoble, l'asseguradora Canada Life, per acabar-lo abans d'hora. Els altres Korky’s a Henry Street, Ilac Centre (ambdós a Dublin 1) i Cork continuaran oberts.

Font: Irish Independent

Torna a dalt