Tot indica que el preu de l’habitatge no baixarà més

Tot indica que el preu de l’habitatge no baixarà més Casa venuda i casa per vendre a Griffith Avenue, Dublin 9 / Foto: Liffey

Des que va iniciar-se la crisi econòmica les dades de l’Oficina Central d’Estadística han anat dibuixant una baixada constant del preu de l’habitatge fins al punt que el que es paga actualment és menys de la meitat del que es pagava en el moment àlgid del boom immobiliari a mitjan 2007; nogensmenys, sembla ser que la caiguda s’ha aturat.

Segons ha pogut saber el diari Irish Independent, enguany hi ha hagut una allau de compres realitzades pagant en efectiu amb diner sorgit de comptes d’estalvi i no d’hipoteques; el valor total d'aquestes transaccions és de 2.100 milions d’euros. Actualment els pagaments al comptat representen un 50% del total, fet que suposa un gran increment en comparació al 12% de l’any 2010; en el cas de Dublin arriba fins al 65%.

La interpretació d’aquest fet és que els qui volen fer una inversió en un immoble però volen comprar barat creuen que els preus ja no baixaran més; els experts diuen que els compradors més habituals són expatriats que tenen previst tornar a Irlanda o gent que va vendre la casa durant el boom per després anar de lloguer i ara veu que pot comprar-ne una tot mantenint un cert nivell d'estalvis.

Un altre factor que molt probablement farà augmentar les transaccions immobiliàries és que dos bancs, l'hipotecari EBS i Permanent TSB, han anunciat que a partir de l’any vinent tornaran a oferir hipoteques de fins a un 92% del valor de l’habitatge. Aquestes dues entitats havien tancat l'aixeta en ser les que més van enganxar-se els dits amb l’esclat de la bombolla del totxo. De fet, actualment només AIB i Bank of Ireland ofereixen hipoteques.

Font: Irish Independent

Torna a dalt