La nova taxa de l’habitatge castigarà les grans ciutats

La nova taxa de l’habitatge castigarà les grans ciutats Protesta contra la taxa de l'habitatge / Foto: Liffey

La tarifa plana de 100 euros que tots els propietaris d’immoble han hagut de pagar com a prèvia de la taxa de l’habitatge que entrarà en vigor a partir del juliol del 2013 ha estat titllada d’injusta perquè tothom paga el mateix import independentment del valor de l’immoble o del nivell de renda del propietari i potser és per això que només ha pagat poc més de la meitat dels qui l’havien de pagar.

Per tal de resoldre aquesta injustícia el Pressupost 2013 ha canviat la manera de calcular la taxa i ara es farà en funció del valor de l’immoble, al que s’aplicarà un percentatge del 0.18% o del 0.25% per valors superiors al milió d’euros. Així doncs els que pagaran més seran els propietaris a les grans ciutats com Dublin on, amb una mitjana de 405 euros per barba, es preveu recaptar el 39% de l’import global de tot Irlanda. En ciutats com Cork, Waterford i Galway la mitjana serà d’uns 315 euros.

Els qui més hi sortiran guanyant seran els propietaris d’immobles situats en comtats rurals com Longford, on el preu mitjà d’un habitatge ronda els 100.000 euros i amb la qual cosa el primer any només s’haura de pagar 90 euros (com que entrarà en vigor al juliol durant el 2013 només s’haurà de pagar la meitat).

Un altre avantatge de les zones rurals serà que hi ha molt poques transaccions i quan un propietari valori (o infravalori) la seva casa Hisenda ho tindrà força difícil per comprovar si el valor és just perquè no el podrà comparar amb res. Això no passarà a les grans ciutats atès que hi ha moltes transaccions de compra-venda, fet que facilita determinar el preu de mercat d’una casa.

Font: Irish Independent

Torna a dalt