La UE vol tancar les escletxes fiscals a les multinacionals

La UE vol tancar les escletxes fiscals a les multinacionals Quarter general de Google a Barrow Street, Dublin 4 / Foto: Liffey

A partir de desembre i arran de la pressió exercida pel Regne Unit, França i Alemanya, la Unió Europea posarà fil a l’agulla per tal de reduir la pèrdua de milers de milions d’euros en impostos que afecta alguns països europeus gràcies a les escletxes fiscals utilitzades per les grans multinacionals. Els estats en el punt de mira són principalment Irlanda i els Països Baixos.

El que fan les grans empreses és moure els diners via transaccions concretes amb el resultat final que els beneficis tributen en paradisos fiscals, com Bermuda, on no s’ha de pagar cap impost. Un altre mètode és inventar-se comissions a pagar i transferir diners entre empreses subsidiàries repartides per Europa de tal manera que el país amb un impost de societats més baix sigui el que tingui més beneficis.

Un exemple clar és Google Ireland: l’any 2010 va obtenir uns ingressos de 10.100 milions d’euros però va pagar 7.200 milions en concepte de “comissions per drets” a una subsidiària irlandesa que, alhora, va transferir el mateix import a Bermuda via una empresa holandesa. Amb aquesta escletxa, coneguda com a “double Irish” per l’ús de dues empreses irlandeses, Google només va pagar 16.8 milions d’euros d’impost de societats, xifra que representa una taxa real de 2.4%.

Font: Irish Examiner

Torna a dalt