El govern no té cap poder per aturar la festa dels banquers

El govern no té cap poder per aturar la festa dels banquers Placa a l'entrada al Departament d'Economia a Kildare Street, Dublin 2 / Foto: Liffey

En els darrers dies han sorgit diverses informacions apuntant que una part dels diners injectats per l’Estat als bancs perquè no fessin fallida els utilitzen per a pagar les sucoses pensions d’aquells que, amb la seva mala gestió, van ensorrar el sistema financer i de retruc l’economia del país. Bàsicament, que els que van enfonsar el país continuen enriquint-se.

En el cas de l’exdirector general d’AIB, Eugene Sheehy, s’estima que cobra una pensió anual de 529.000 euros i el seu successor, Colm Doherty, va cobrar 3 milions d’euros per treballar-hi 11 mesos i cobrarà una pensió de 300.000 euros quan faci 65 anys. Pel que fa a Bank of Ireland, el seu director general, que ja ho era durant els anys del boom en què s’aprovaven hipoteques a mansalva, continua cobrant 620.000 euros anuals.

Si això no fos poc ara li han retret al ministre d’Economia, Michael Noonan, que alguns dels directors generals actuals del bancs més importants, la majoria de propietat estatal, continuen cobrant per sobre del límit de 500.000 euros anuals fixat pel govern i a l’Anglo Irish Bank encara hi ha 15 executius d’abans de la nacionalització que cobren més de 150.000 euros.

La resposta del portaveu del ministre ha tornat a evidenciar la clara inoperància del govern que l’única cosa que fa és injectar diners sense involucrar-se en la gestió de les entitats i deixar que els directors continuïn de festa com en els millors anys del Celtic Tiger malgrat tenir uns balanços on els números són sempre de color vermell.

El portaveu es defensa dient que hi ha dos directors generals, a AIB i a Permanent TSB, que no cobren per sobre del límit perquè van ser nomenats pel nou govern però que, per contra, als que van ser nomenats abans no se’ls pot modificar les condicions negociades amb el govern de llavors. En el futur ha assegurat que intentaran fixar uns salaris d’acord amb altres sectors i països.

Font: RTÉ i Irish Independent

Torna a dalt