Preus més igualats entre Irlanda i el Regne Unit

Preus més igualats entre Irlanda i el Regne Unit Interior del supermercat Dunnes a Henry Street, Dublin 1 / Foto: Liffey

Durant els anys bojos del Celtic Tiger l’actitud de nous rics que va adoptar bona part de la població irlandesa va fer que per a molts consumidors el preu de les coses fos un un element irrellevant; així doncs, la diferència entre Irlanda i el Regne Unit en el cost total d’una cistella de 33 productes va arribar fins al 22% l’any 2007 i aquest percentatge no va començar a disminuir fins que els irlandesos van començar a notar la crisi i van adonar-se que els estaven esquilant.

Actualment la diferència només és del 2% i bona part d’aquesta disminució s’explica per la inflació al Regne Unit, molt més alta que no pas a Irlanda on en els darrers 5 anys el preu de la cistella de 33 productes ha passat de costar 214.97 euros a 217.68. Hi ha productes que són més econòmics aquí, com el pa, el bou, el pollastre, les salsitxes i el porc i n’hi ha que són més cars com els derivats de la llet.

L’Associació de Consumidors s’ha mostrat molt satisfeta amb la reducció de la diferència perquè el tracte discriminatori que rebien els irlandesos era una vergonya i les excuses dels comerciants eren inacceptables; de tota manera es queixen que s’hagi tardat tants anys a posar uns preus més decents. La sectorial de comerç de la patronal Ibec ha explicat que part de la diferència ve donada pel fet que a Irlanda hi ha menys grans superfícies comercials que al Regne Unit i això implica que, en conjunt, els preus siguin més alts.

Font: Irish Independent  

Torna a dalt