Wild Atlantic Way, deu anys d'una marca molt reeixida
L’any 2014, Fáilte Ireland, l’ens estatal que s’encarrega de desenvolupar el turisme a Irlanda, va fer el llançament del Wild Atlantic Way, una ruta descrita perfectament pel seu nom atès que passa per paratges salvatges de la costa atlàntica, alguns de ben coneguts, com els penya-segats de Moher, i d’altres totalment desconeguts i amagats.
Aquest itinerari de la costa oest es compon d’un entramat d’uns 2.500 quilòmetres, entre camins i carreteres, anant de Malin Head -a Donegal- fins a Kinsale -al comtat de Cork- i va fer-se emmirallant-se amb iniciatives semblants en altres llocs del món, com la Ruta 66 als Estats Units, que va de Chicago -als Grans Llacs- fins a Santa Monica -a Califòrnia- o el Camino de Santiago, al nord de la península Ibèrica.
I segons les dades de Fáilte Ireland, el balanç dels deu anys no podria ser millor perquè la marca Wild Atlantic Way s’ha consolidat; en aquest sentit, el report d’impacte de l’ens turístic afirma que, comparat amb el 2013, just abans que es creés la marca, la ruta ha millorat les xifres del turisme a la zona en tots els àmbits: el nombre de visitants ara és dos milions més que fa deu anys, que deixen uns tres mil milions d’euros anuals a l’economia local, és a dir, un increment del 58% respecte al 2013. Pel que fa als llocs de treball, han passat dels 86.000 als 121.000. A més, la reeixida ruta ha allargat la temporada turística, que abans només durava els mesos d’estiu i ara, en alguns llocs, dura tot l’any.
D’altra banda, el Wild Atlantic Way ha estat la nineta dels ulls de les autoritats turístiques irlandeses, que hi han invertit molts diners, amb tota mena d’iniciatives en col·laboració amb els empresaris de la zona, administracions locals i col·lectius del territori. També hi ha ajudat el fet que alguns indrets de la ruta hagin estat l’escenari privilegiat de produccions cinematogràfiques que han arribat a centenars de milions de persones, com diverses entregues de la saga de la Guerra de les Galàxies o més recentment, The Banshees of Inisherin.
En el cas de la Guerra de les Galàxies, algunes de les escenes van ser filmades a Skellig Michael, un illot a uns tretze quilòmetres de Portmagee (Comtat de Kerry), on de fa uns anys se celebra un festival dedicat a la saga, amb cavallers del Jedi, Chewbaccas i soldats de l’imperi galàctic passejant pels carrers de la població i amb un ampli ventall d’activitats relacionades amb la saga. El festival se celebra al voltant del quatre de maig, per allò de que la força t’acompanyi, que en anglès, May the Force (que la força) sona molt semblant a May the Fourth (quatre de maig).