La icònica vitrina victoriana de l’Irish Yeast Co., salvada
An Bord Pleanála, el regulador urbanístic, ha donat el seu vistiplau per a un projecte immobiliari que hauria de salvar l’edifici d’estil georgià situat al número 6 de College Street, davant del Trinity College, que ja fa anys que presenta un aspecte molt decrèpit i degradat, després que no s’hi hagi fet cap intervenció d’ençà del tancament de la botiga coneguda com a The Irish Yeast Co., regentada per la família Moreland durant més d’un segle i que proveïa de llevat, entre altres coses, a moltes fleques i pastisseries de la ciutat.
El número 6 de College Street no és un edifici qualsevol i és que la seva vitrina victoriana és una de les més icòniques de Dublin, malgrat que d’ençà de mitjan dècada passada, quan va cessar l’activitat comercial, la deixadesa del propietari -que el va comprar el 2018 i que no ha fet cas de la correspondència enviada pel departament de Conservació municipal- així com el vandalisme dels grafiters que no respecten res, li han passat factura.
En aquest sentit, una de les raons en què es basa la decisió d’An Bord Pleanála, que n’anul·la una d’anterior del Comú que en denegava el permís, és que el projecte de cafè i bar a la planta baixa i d’un apartament d’una habitació a cada una de les tres plantes superiors, salvarà l’edifici, que figura al Registre d’Estructures Protegides de Dublin.
També hi haurà un atri -o pati interior amb sostre de vidre- que farà de sortida d’emergència en cas d’incendi i que també donarà servei al número 31 de Fleet Street, que és el carrer de la banda del darrere, on hi ha el pub Bowe’s, propietat de Declan Doyle.
De fet, l’any 2018, Capital Estate Management, l’empresa de Doyle, va sol·licitar un permís d’obres al Comú per a unir el Bowe’s i l’antiga Irish Yeast Co., és a dir, els dos locals amb una arquitectura més antiga de tots els que hi ha a la zona i que, per la seva singularitat, són estructures protegides, fet pel qual An Taisce, ens que mira de preservar el patrimoni arquitectònic, s’oposà al projecte perquè la unió dels dos locals els faria perdre bona part del seu valor històric.
En cas que els plans de Doyle haguessin tirat endavant, el Bowe’s, obert a mitjan segle XIX, hauria doblat la seva superfície i hauria tingut dos punts d’accés, el de sempre, a Fleet Street, i un de nou a Trinity Street, on hi havia l’entrada de l’Irish Yeast Co. També s’havia previst de construir els lavabos a l’antic local de la casa d’apostes Ladbrokes, fet que hauria deixat tota la planta baixa del Bowe’s i de l’Irish Yeast Co. disponible per al pub.
En aquella època, els moviments de Doyle a la zona ja feia temps que duraven i l’any 2014 el Comú ja li havia refusat el projecte d’unió entre el Bowe’s i l’antic local de Ladbrokes, adduint que suposaria una concentració massa alta de pubs, a banda que no seria una pràctica de conservació gaire apropiada el fet de tirar a terra la paret d’un pub victorià que, de fet, és el que Doyle va voler tornar a fer el 2018, tot i que en aquesta ocasió, amb una altra paret, la que el separa de l’antiga Irish Yeast Co.
Amb tot, segons constava als documents de la sol·licitud de permís d’obres, el Bowe’s i local de l’Irish Yeast Co. ja havien estat connectats durant el segle XIX, quan el darrer operava com a College Hotel and Tavern, és a dir, que era un pub, per la qual cosa, en cas d’haver-se aprovat el permís, hauria tornat a tenir la mateixa activitat que durant alguns períodes anteriors.
L’any següent, Doyle va aconseguir un permís per a obrir-hi un cafè i bar, però l’estira-i-arronsa amb el Comú i els conservacionistes han endarrerit el projecte fins ara. Veurem...
Fonts: The Journal.ie i The Irish Times
Podeu mirar el vídeo a Liffey TV