El Clerys, de rebaixes ja abans d’aixecar la persiana
Era una de les qüestions més incertes dels darrers mesos a Irlanda: la reobertura del Clerys, els antics grans magatzems d’O’Connell Street que havien estat tota una institució del comerç dublinès, però que van tancar el juny del 2015, literalment, de la nit al dia, deixant centenars de treballadors sense feina, alguns dels quals amb més de quaranta anys a la casa.
L’operació va ser una magnífica obra d’enginyeria jurídica jugant amb el fet que, tot i ser dues entitats del mateix consorci empresarial, una no havia de fer-se càrrec de les pèrdues de l'altra. Així doncs, quan l’entitat que duia l’operativa va declarar-se en fallida -obligant l’establiment a tancar-, l'altra, que era la propietària de l’edifici i que no tenia cap problema financer, no va haver de fer-se càrrec de les pèrdues ni de les indemnitzacions als empleats.
Al cap d’uns anys, es va presentar un projecte nou, anomenat Clerys Quarter, que li havia de tornar la glòria d’antany, però els anuncis de reobertura anaven succeint-se i quan arribava la data sempre es posposava per a més endavant, malgrat que havent signat un contracte de lloguer amb dues marques de roba, H&M i Flannels, semblava que la cosa anava de debò.
Amb tot, una disputa entre els propietaris del Clerys Quarter i Flannels amb relació a qui havia de fer-se càrrec dels costos incorreguts a l’hora de posar el local en condicions va fer que la marca de roba de luxe decidís de rescindir unilateralment el contracte, deixant el projecte coix perquè, en principi, tant H&M i Flannels es complementaven, els suecs amb una clientela més casual i els britànics amb una de més selecta.
I ara s’ha anunciat oficialment que al local que havia d’ocupar Flannels hi obrirà Decathlon, el gegant francès de material esportiu, que ja té dues botigues a la República, un al barri dublinès de Ballymun i l’altra a Limerick. El contracte és per a trenta anys i inicialment suposarà la creació de cinquanta llocs de treball, fent competència directa amb una altra botiga semblant, la d’Sport Direct, situada a Earl Street, a tocar del Clerys.
Òbviament, l’anunci ha estat molt benvingut pels qui feia temps que veien amb preocupació que la situació romania encallada, sobretot perquè el Clerys forma part de la memòria col·lectiva dels dublinesos, però, d’altra banda, el fet que una cadena de material esportiu generalista com Decathlon ocupi aquest espai tan emblemàtic és, clarament, una rebaixa en les expectatives d'elegància i distinció que tenien els promotors del projecte i que Flannels complia amb escreix.