Opinions dispars amb el nou augment del salari mínim

Opinions dispars amb el nou augment del salari mínim Unes ,onedetes de color coure / Foto: Liffey

Dimarts passat va ser el Budget Day, és a dir, el dia en què el ministre d’Economia i el de Despesa Pública detallen el pressupost per a l’any següent, tot i que algunes mesures, com l’augment del preu del tabac, de les begudes alcohòliques o de la benzina entren en vigor aquella mateixa mitjanit, fet que, a vegades, provoca cues. I una de les mesures anunciades dimarts és l’augment d’un 12% del salari mínim a partir del primer de gener, que passarà dels 11,30 euros per hora d’ara a 12,70.

Òbviament, els qui cobren el salari mínim han rebut amb satisfacció la bona nova, atès que són els que han patit més l’espiral a l’alça sense aturador del cost de la vida durant els darrers anys; amb tot, hi ha qui encara el troba massa baix, com l’entitat Social Justice Ireland, que ha demanat que el salari mínim sigui l’equivalent al salari de subsistència, és a dir, el que permet de cobrir les necessitats bàsiques per a sobreviure i que actualment se situa als 14,90 euros per hora, un salari que companyies amb una forta cultura de responsabilitat social ja paguen ara, com les cadenes de supermercats alemanyes Aldi o Lidl.

De tota manera, no tothom ho veu amb bons ulls, sobretot els empresaris dels sectors en què el més habitual és de pagar el salari mínim, com el comerç o la restauració. En aquest sentit, hi ha qui creu que l’augment serà contraproduent per al gros de la població perquè farà que tot sigui més car, com ha explicat a Newstalk Breakfast el restaurador de Galway JP McMahon.

Segons ell, els salaris de la plantilla representen entre un 30% i un 40% dels ingressos i si el salari mínim continua pujant, cada vegada serà més car anar a un restaurant. McMahon recorda que molts es queixen dels preus dels restaurants a Irlanda amb relació a alguns països del sud d’Europa, però que aquí el salari mínim és gairebé un 50% més alt, fet que, d’altra banda, atrau molts xefs d’aquests països. Així doncs, si la tendència no canvia, McMahon alerta que els empresaris del gremi només tindran dues opcions: o apujar preus o abaixar la qualitat.

Font addicional: Newstalk

 

Torna a dalt