Més rebaixes al rebut de la llum i del gas, ara d'ESB
Tot el que puja, baixa, i afortunadament per a la soferta clientela de les companyies energètiques el preu de l’electricitat i del gas no n’és cap excepció, com ho prova el fet que ja hi ha hagut anuncis de rebaixes de tarifa en cadena, és a dir, que quan una energètica obre la llauna, sembla que això provoca un efecte dominó, exactament igual que quan era en sentit contrari, és a dir, a l’alça, que també s’encadenaven els anuncis i no se’n salvava ningú, amb l’agreujant que algunes companyies anunciaven un augment de la seva tarifa quan no feia gaire que ja l’havien apujada.
El darrer cas ha estat el d’ESB, l’antic monopoli estatal i que, amb 1,1 milions de clients, és un dels actors principals del sector; en aquest sentit, ESB ha anunciat que, a partir del primer de novembre, rebaixairà un 10% la tarifa d’electricitat per al segment domèstic -particulars- i un 12% per a la del gas, fet que suposarà un estalvi anual mitjà de 212,06 euros i 216,67, respectivament. La companyia havia apujat tarifes dues vegades el 2021 i tres l’any passat, essent la raó adduïda per ESB els efectes de la invasió d’Ucraïna per part de Rússia.
Així doncs, sembla que la pressió exercida pel govern sobre el sector ha començat a fer efecte i és que, inicialment, quan els preus als mercats energètics van començar a baixar, les companyies no passaven la rebaixa a la clientela i fins i tot n’hi havia que continuaven anunciant pujades, fet que va obligar el govern a crear un impost que gravava el benefici de les energètiques en cas que la seva tarifa ultrapassés un topall màxim.
Amb tot, alguns experts asseguren que les rebaixes no seran gaire més generoses i és que els preus a l’engròs continuen sent força alts. D’altra banda, segons les darreres dades disponibles, Irlanda és el país europeu amb la tarifa elèctrica més cara, un 80% per sobre de la mitjana, i amb relació al gas, és el quart país més car.
Font: RTÉ