AIB: tècniques de gestió de les germanetes de la caritat

AIB: tècniques de gestió de les germanetes de la caritat Placa d'AIB a l'oficina de Drumcondra, Dublin 9 / Foto: Liffey

El més habitual és que la clientela de les entitats bancàries sigui tractada sense pietat, amb comissions per aquí, penalitzacions per un descobert per allà... Tanmateix, de tant en tant, demostren tenir un cor molt gros i es comporten com les germanetes de la caritat, com és el cas que ha estat al centre de la polèmica durant els darrers dies i que té de protagonistes AIB i DJ Carey, el carismàtic exjugador de hurling de Kilkenny, que el 2017 va veure com el banc rebaixava el seu deute de 9,5 milions d’euros a només 60.000, una ganga, escolti.

Òbviament, quan s’ha sabut aquest tracte de favor que va en contra de qualsevol lògica de gestió responsable, han estat moltes les veus que han demanat una explicació i Dara Calleary, diputat del Fianna Fáil, ha suggerit que els dirigents d’AIB passin per la comissió de finances del Parlament a fer-ne cinc cèntims -o en aquest cas, més de nou milions-, responguin unes quantes qüestions i expliquin els detalls del tracte, assegurant que aquesta comissió és el fòrum més adequat per a treure’n l’entrellat. La proposta de Calleary ha rebut el suport de diputats d’un ampli ventall de l’espectre polític.

Una de les qüestions que es posa més gent és per quina raó DJ Carey ha rebut aquest tracte de favor tan desmesurat quan hi ha famílies que malden per tal d’arribar a final de mes i són assetjades pels bancs per deutes molt més petits, fet que és totalment injust i molt preocupant.

A més, hi ha l’agreujant que AIB és una entitat on l’accionista majoritari és l’Estat; en aquest sentit, durant la greu crisi econòmica que va patir Irlanda ara fa quinze anys, el govern va veure’s obligat a salvar els bancs de la fallida mitjançant una ampliació de capital després de la qual l’Estat controlava el 99,9% dels títols. Ara, després de vendre esglaonadament alguns paquets d’accions i fer una mica de caixa, el percentatge ha disminuït, però encara roman, clarament, per sobre del 50%.

De tota manera, el govern ja s’ha afanyat a recordar que malgrat que és l’accionista majoritari, no està involucrat en la gestió del banc, ni quan tenia el 99,9% de les accions, per la qual cosa no ha tingut res a veure en el tracte de favor entre AIB i DJ Carey.

Fonts addicionals: RTÉ i The Journal.ie

Torna a dalt