El flamant nou Clerys preveu de reobrir abans de l’estiu

El flamant nou Clerys preveu de reobrir abans de l’estiu Els grans magatzems Clerys, a O'Connell Street (Dublin 1) / Foto: Liffey (arxiu)

El juny del 2015, una jugada mestra duta a terme pel consorci Natrium va abaixar la persiana dels grans magatzems Clerys deixant sense feina, literalment de la nit al dia, uns 460 treballadors, 130 directes i 330 a les diverses marques que hi tenien estand propi; en aquest sentit, la deficitària operativa de l’establiment anava a càrrec d’una entitat jurídica diferent de la que era propietària de l’edifici, per la qual cosa, quan la primera va fer fallida, la segona no va haver de fer-se càrrec dels deutes; bàsicament, que el consorci va espolsar-se les pèrdues del damunt, però, per contra, va quedar-se amb l’immoble.

Òbviament, tractant-se de tota una institució com el Clerys, una icona del comerç dublinès, situat al cèntric O’Connell Street i amb cent setanta anys d’història, l’operació especulativa sense escrúpols va generar un fort rebuig entre treballadors afectats, polítics, agents socials i ciutadans, fins al punt que es van fer crides perquè es denegués qualsevol permís d’obres que poguessin demanar els propietaris, que no feia gaire que havien comprat l’establiment, edifici inclòs, per 29 milions d’euros.

Amb tot, la crida no va tenir gaire efecte perquè un any i mig més tard, el desembre del 2016, el Comú de Dublin va atorgar el permís d’obres a un nou projecte que incloïa oficines, botigues, hotel, bar i un restaurant amb mirador a la darrera planta, una decisió que va rebre moltes al·legacions, com la del sindicat Siptu, que va adduir que els treballadors acomiadats només havien rebut la indemnització mínima obligatòria, retirant-la després d’arribar a un acord econòmic amb Natrium, per un import que no es va fer públic.

D’altra banda, l’any 2018, Natrium va vendre l’edifici a la firma novaiorquesa Rockefeller Group – Europa Capital i als seus socis irlandesos per un import que algunes fonts situen al voltant dels 63 milions d’euros. Va ser llavors quan van començar a anunciar-se dates previstes per a la reobertura, però per una raó o altra, van posposar-se unes quantes vegades.

Tanmateix, sembla que després de tres anys de treballs, el Clerys Quarter, que és com s’anomenarà el nou complex, aixecarà la persiana durant el segon trimestre d’enguany, “d’aquí a unes setmanes” segons els representants dels propietaris. D’altra banda, això de Quarter està molt de moda entre els promotors immobiliaris, però a Irlanda no s’havia dit mai, per la qual cosa no agrada gens als que prefereixen de mantenir els topònims històrics o tradicionals. De fet, un Nadal de fa uns anys, l’associació de comerciants Dublin Town va penjar un rètol lluminós a Grafton Street que duia la inscripció Grafton Quarter, però l’allau de crítiques va ser tan grossa, que ja no el van posar més.

Per ara ja se sap que hi haurà una botiga de la marca de moda de luxe Flannels -que ocuparà la meitat de l’espai destinat a comerços- i una altra de la casa sueca H&M; en aquest segon cas, amb alguns problemes a l’hora d’estampar les seves sigles a la façana i és que essent un edifici amb tanta història, An Bord Pleanála, el regulador urbanístic, és molt primmirat i no permet res que cridi l’atenció i trenqui la fesomia del conjunt arquitectònic. I el restaurant amb vistes serà gestionat per Press Up Entertaiment Group, de Paddy McKillen jnr i Matt Ryan.

Font addicional: The Irish Times

 

Torna a dalt