Més opcions de treball remot o híbrid a les noves vacants

Més opcions de treball remot o híbrid a les noves vacants Oficnes governamentals a Baggot Street, Dublin 2 / Foto: Liffey

Un report publicat per Zoom en col·laboració amb l’agència de selecció FRS Recruitment revela la consolidació del treball remot o híbrid, que durant el període de dotze mesos anant d’octubre del 2021 a octubre del 2022 va ser present en un 33% de les demandes de treball; en el mateix període, però un any abans, en plena pandèmia i amb confinaments, el percentatge només era del 23%; així doncs, en només un any hi va haver un augment del 43%.

De tota manera, per motius obvis, sobretot pel fet de poder oferir el servei per via digital o telemàtica sense cap necessitat de presencialitat, el gros -un 87% del total- de les feines en què es permet de treballar de casa estant o combinant casa i oficina es concentren en sectors com l’informàtic, la comptabilitat i les finances o el màrqueting. D’altra banda, també hi ha una diferència molt notòria entre el sector públic i el privat; en el primer cas, el del cos funcionarial, els qui treballen de manera remota o híbrida arriben al 97%.

Una altra dada rellevant que mostra el report és que hi ha una clara divisió entre el salari que ofereixen empreses situades a les zones més urbanes, com Dublin o Cork, i les situades en zones més rurals, pagant una mitjana de 60.814 i de 51.648 euros, respectivament. Tanmateix, amb la consolidació de la feina en remot, ara hi ha la possibilitat de cobrar un salari urbà tot treballant des d’una zona rural -atès que el 50% de les empreses són de Dublin o Cork-, per la qual cosa, les noves pràctiques laborals sorgides de la pandèmia podrien reduir la històrica diferència retributiva entre les dues Irlandes, la urbana i la rural.

El report també destaca que l’augment de flexibilitat ofert per les empreses suposa que hi hagi més gent disposada a canviar de feina, sobretot els qui han de treballar des de l’oficina, tenen una mala combinació de transport públic o un trajecte llarg en cotxe i veuen que treballant des de casa guanyarien en qualitat de vida. A més, s’estalviarien diners en transport, lloguer o hipoteca i reviurien algunes comunitats locals, fins ara gairebé despoblades, que havien estat víctimes de l’èxode massiu cap a les ciutats.

 

Torna a dalt