Feedback positiu per a la setmana laboral de quatre dies

Feedback positiu per a la setmana laboral de quatre dies Presentació de la iniciativa el juny passat / Foto: @4DayWeekIreland

Tot i que només hi han participat dotze empreses, és a dir, que la mostra no és gaire representativa, la prova pilot amb l’objectiu de saber quin seria l’impacte des d’un punt de vista financer, social i mediambiental d’una setmana laboral de quatre dies ha tingut un resultat molt positiu, tant per a les companyies com per als treballadors. L’experiment, que ha durat sis mesos i que ha rebut el suport del sindicat Fórsa, s’ha dut a terme amb la coordinació del col·lectiu Four-Day Week Ireland, la UCD i el Boston College.

Els resultats: nou de les dotze empreses han assegurat que, després d’analitzar l’impacte de la nova pauta laboral, continuaran aplicant la setmana de quatre dies; per contra, les tres restants diuen que també, però que no es comprometen a fer-ho a llarg termini. Pel que fa a l’impacte financer, de les set que han ofert dades sobre aquesta qüestió concreta, sis han reconegut que han obtingut més ingressos i una, menys.

I el tema social, gairebé era obvi: el 100% dels treballadors consultats han afirmat que preferirien de treballar quatre dies en lloc dels habituals cinc. Entre les raons principals hi ha una millor qualitat de vida, atès que l’estudi ha revelat que l’estrès, estar cremat, la fatiga i els conflictes derivats de la conciliació familiar van disminuir, a banda que poder dormir més hores -42 minuts més per nit- també ajuda a tenir una vida més saludable. En termes generals, d’una escala de l’1 al 10, la nota mitjana és de 9,2.

Segons la doctora Orla Kelly, professora de polítiques socials a la UCD, les conclusions de l’estudi haurien de ser molt rellevants a l’hora de dissenyar l’organització del treball en el futur i remarca que la prova va ser molt reeixida, sobretot entre les dones, que van afirmar d’haver incrementat la satisfacció amb la seva vida, dormint més, tenint més temps lliure, sentint-se més segures a la feina i amb menys estrès.

Per la seva banda, Kevin Callinan, secretari general del sindicat Fórsa, ha afirmat que el resultat de la recerca ressalta la necessitat de seguir un horari que permeti un millor equilibri entre vida privada i feina, vaticinant que la setmana laboral de quatre dies podria ser l’inici d’una nova era en el món del treball, oferint beneficis socials transformadors sense que això suposi una pèrdua de sou o de productivitat.

Font: RTÉ

 

 

Torna a dalt