Milers d'empleats de les noves tecnologies, amb l'ai al cor
La compra de Twitter feta la setmana passada pel multimilionari Elon Musk, que va suposar l’acomiadament de la meitat de la seva plantilla mundial, literalment, de la nit al dia i via correu electrònic, ha causat molta preocupació a Irlanda i és que al país hi ha la seu europea de bona part de les companyies de les noves tecnologies més conegudes, com Meta -que inclou Facebook, Instagram i WhatsApp-, Google, LinkedIn o l’anteriorment esmentada Twitter.
En aquest darrer cas, per ara, no se sap quanta gent ha estat acomiadada puix que la companyia no ha fet cap anunci oficial, només s’han vist alguns tweets d’exempleats de Twitter que han fet servir la xarxa per a informar que ja no en formen part; de tota manera, en situacions com aquesta, la d’un acomiadament massiu, l’empresa ha d’entrar en un període de consulta amb els treballadors que té una durada de trenta dies, tot i que, probablement, la companyia deixarà passar el termini i confirmarà les males noves.
D’altra banda, en el que sembla un efecte dominó al sector, Meta també ha anunciat que farà una retallada de plantilla, que a l’oficina de Dublin es preveu que afecti unes quatre-centes persones de les aproximadament tres mil que hi treballen com a empleats de la companyia; per contra, sembla que els sis mil contractors, és a dir, els qui hi treballen via agència, mantindran el seu lloc de feina. Per ara, de totes les tecnològiques més conegudes, sembla que és a Google i a Apple -en aquest segon cas amb seu a Cork- on hi ha més calma, si més no, no hi ha hagut cap anunci de reducció de plantilla.
Òbviament, el sotsobre laboral d’aquests darrers dies ha fet saltar l’alarma i el govern ho segueix de prop, analitzant la situació amb la Industrial Development Agency (IDA), l’ens que cerca inversions estrangeres per a Irlanda, i mostrant la seva solidaritat amb els acomiadats i amb els que viuen amb l’ai al cor per la incertesa de si mantindran o no el lloc de treball, sobretot ara que s’acosta una època de despeses extraordinàries com és Nadal.
En aquest sentit, el Tánaiste Leo Varadkar ha volgut enviar un missatge positiu assegurant que els ajudaran a trobar una altra feina, recordant que a Irlanda hi ha moltes empreses tecnològiques i que al sector sempre hi ha vacants, com anuncien alguns membres del govern a bombo i platerets via xarxes socials cada vegada que una empresa fa una nova inversió i crea desenes o centenars de llocs de treball.
Curiosament, els qui probablement no notaran gaire diferència si hi ha milers d’acomiadaments en aquestes companyies, són els bars, restaurants, supermercats i negocis relacionats amb el lleure que hi ha a prop de les oficines, atès que en aquest sector se sol oferir als treballadors el menjar, la beguda i un ampli ventall de beneficis socials que fan que no gastin gaires diners fora de l’empresa.
My thoughts are with the people who are receiving bad news today, this is a hard day for them. While some companies in tech have had to lay off staff recently, the number of vacancies in the sector still outweighs the number of people who are looking for employment. There is hope
— Leo Varadkar (@LeoVaradkar) November 4, 2022