Multes al transport públic pels retards i serveis fantasma

Multes al transport públic pels retards i serveis fantasma El Luas i uns autobusos a College Green, Dublin 2 / Foto: Liffey

El servei de Dublin Bus té dos clàssics que treuen de polleguera els seus soferts usuaris: d’una banda, esperar l’autobús durant molt de temps a la parada i que, de sobte, n’arribin tres de cop; de l’altra, l’autobús fantasma, és a dir, el que apareix al panell d’informació amb el temps que tardarà a arribar, però que quan no manca gaire temps perquè, en principi, arribi, desapareix de la pantalla sense cap mena d’explicació, com si se l’hagués empassat un pothole. De tota manera, els retards i els serveis fantasma no resten impunes i per al primer semestre d’enguany, la National Transport Authority (NTA) ha sancionat la companyia de bus de la capital amb una multa d’un milió i mig d’euros.

D’altra banda, Go-Ahead, l’empresa privada britànica que fa quatre anys va guanyar el concurs per a operar algunes de les línies de Dublin Bus, tampoc se’n salva, tot i que la multa és força més baixa -850.000 euros-, cosa que s’explica pel fet que opera menys línies, al voltant de quaranta, a banda que en ser una empresa privada no arrossega els vicis monopolístics de Dublin Bus. Les penalitzacions de l’NTA no només afecten el servei d’autobús sinó que també castiguen el Luas, el tramvia dublinès, que ha rebut un bon clatellot, de fet, el més fort, atès que l’import de la multa és de 2,67 milions d’euros.

Les línies que generen més queixes solen ser les imprescindibles per a alguns commuters, com estudiants universitaris o treballadors que no poden arribar tard a la feina; és el cas de la línia 175, operada per Go-Ahead i que va de Citywest fins a la UCD, que sembla que té molts autobusos fantasma o que circulen amb retard i això obliga els estudiants -que normalment viuen amb un pressupost molt ajustat- a agafar un taxi. També hi ha treballadors que asseguren haver rebut un toc d’atenció per haver arribat tard a la feina.

Per la seva banda, un portaveu de l’NTA ha demanat disculpes per les molèsties causades als usuaris i ha assegurat que amb el retorn a la normalitat després de dos anys de pandèmia en què hi havia un servei reduït, les companyies operadores han de fer mans i mànigues per a trobar treballadors qualificats que ocupin les múltiples vacants existents. En aquest sentit, Go-Ahead, que també ha demanat disculpes, ha assegurat que durant les darreres setmanes ha endegat el procés de selecció més important d’ençà que va arribar a Dublin ara fa quatre anys, per la qual cosa la situació hauria de millorar en els mesos vinents.

Font: Irish Independent

Torna a dalt