Presentat el pla que permetrà de jubilar-se a setanta anys

Presentat el pla que permetrà de jubilar-se a setanta anys Unes monedetes de la guardiola de les pensions / Foto: Liffey

El passat mes de juliol el departament de Benestar Social va informar que preparava un pla per a fer front a l’autèntica bomba de rellotgeria que suposa l’envelliment de la població, un problema que afecta bona part dels països desenvolupats i que fa que cada vegada hi hagi més jubilats i menys contribuents a la Seguretat Social, és a dir, que a mesura que van passant els anys hi ha menys diners a repartir entre més pensionistes.

I ahir, Heather Humphreys, la ministra del ram, va presentar els detalls del pla, anomenat Edat de Pensió Flexible i que, a grans trets, permetrà de continuar treballant més enllà de l’edat de jubilació actual, que se situa a seixanta-cinc anys, malgrat que la pensió pública no es cobra fins als seixanta-sis. El nou pla, que començarà a aplicar-se a partir del gener del 2024, deixarà escollir l’edat a la qual hom deixa de treballar, podent allargar la vida laboral fins als setanta anys, i òbviament, a més anys treballats, més alta serà la pensió.

Els números: qui es jubili a seixanta-sis anys cobrarà 253 euros setmanals, qui ho faci a seixanta-set s’endurà 266 euros, a seixanta-vuit, 281, a seixanta-nou, 289, i finalment, els que treballin al límit, si més no en termes d’edat, fins a setanta anys, cobraran una setmanada de 315 euros, és a dir, 62 euros més que no pas els que es jubilin a la primera de canvi.

L’anunci fet per Humphreys ha estat rebut amb opinions dispars i és que cadascú té les seves necessitats i prioritats. Per exemple, als qui agrada la seva feina i tenen un salari superior al que rebrien de pensió, molt probablement, allargaran la seva vida laboral; per contra, els qui tinguin una feina molt feixuga i amb un salari similar a la pensió, probablement deixaran de treballar tan aviat com els sigui possible. També hi ha qui diu que un veterà que treballi cinc anys més bloca l’accés al mercat laboral a una persona jove.

D’altra banda, també hi ha hagut qui ha fet càlculs, com la periodista Sinéad Ryan, i han arribat a la conclusió que no val la pena treballar més anys del compte; Ryan ha explicat en un tweet (a sota) que algú que treballi fins als setanta anys cobrarà 62 euros més que no pas algú que ho faci als seixanta-sis, però per contra, tardarà uns setze anys a recuperar els 52.624 euros que hauria ingressat si s’hagués jubilat cinc anys abans.

 

Torna a dalt