La crisi del cost de l'energia passa factura als operadors

La crisi del cost de l'energia passa factura als operadors Consumint energia a mansalva / Foto: Liffey

El preu de l’electricitat i del gas continua pujant sense aturador, però per als abonats a companyies que abandonen el mercat energètic irlandès la situació es complica encara més si no canvien de proveïdor, puix que el procediment habitual en aquests casos és que el seu comptador es transfereixi a un altre operador -conegut com de darrer recurs- que, si el nou client no actua, el col·loca a la tarifa més alta, que pot ser fins a un 30% més cara. Així doncs, es recomana de fer el canvi tan aviat com sigui possible.

Pel que fa a les companyies energètiques que abandonen el mercat, la darrera que sembla que deixarà d’operar a Irlanda és Panda Power, que té uns 60.000 abonats en el segment residencial de gas i electricitat i que podria esdevenir el quart operador que se’n va després que recentment ho hagin fet Glowpower, Bright Energy i Iberdrola. Els clients de Panda Power que no facin el canvi per iniciativa pròpia seran transferits a Electric Ireland, en el cas de l’electricitat, i a Bord Gáis Energy, en el cas del gas.

Panda Power havia apujat tarifes el mes passat, un 12,7% l’electricitat i un 25,8% el gas, essent la segona vegada d’enguany -ja ho havia fet al maig- i havent-ho fet diverses vegades durant el 2021. De tota manera, sembla que Panda mantindrà el seu negoci de recollida d’escombraries, on compta amb uns 360.000 clients i a qui, d'altra banda, apujarà la tarifa un 12%. Això d’apujar tarifes diverses vegades en un any ho fan tots els operadors.

A més, segons Daragh Cassidy, del portal Bonkers.ie, que compara preus d’un ampli ventall de serveis com energia, telefonia, paquets televisius o assegurances, durant els mesos vinents encara hi haurà més proveïdors que cauran, sobretot els que tenen una base de clients més petita, puix que no tenen gaire marge de maniobra en les turbulències actuals, que ja fa temps que van començar, però que s’han agreujat amb la invasió russa d’Ucraïna.

Cassidy també alerta sobre la narrativa populista que ha dut alguns polítics a demanar un impost especial que gravi el benefici de les companyies energètiques, assegurant que n’hi ha moltes que malden per sobreviure i que un impost addicional podria suposar la seva fallida, causant encara més sotsobre en un mercat ja prou inestable.

ACTUALITZACIÓ: Panda Power confirma que finalment abandona el mercat irlandès. Podeu llegir el seu comunicat AQUÍ (pdf).

Font: Irish Independent

Torna a dalt