Prohibides les desconnexions d’energia durant l’hivern

Prohibides les desconnexions d’energia durant l’hivern Aprofitant la prohibició de les desconnexions / Foto: Liffey

Després d’un període de consultes en què hi han participat els principals actors del sector energètic i enmig de l’extrema volatilitat dels mercats, la Comissió per a la Regulació dels Serveis Públics (CRU) ha anunciat que aquest hivern vinent no es podrà tallar la llum o el gas a ningú, una mesura que serà un alleujament per a moltes famílies irlandeses a qui l’augment del cost de la vida -amb una inflació jamai vista d’ençà del 1984- ha posat al límit. D’altra banda, si bé hom prohibirà les desconnexions durant tot l’hivern, ja fa temps que alguns experts del ram vaticinen alguna apagada accidental i és que de tant en tant la xarxa opera a prop del límit de la seva capacitat.

La moratòria en les desconnexions tindrà un calendari doble en funció de la situació econòmica del client; en aquest sentit, del primer de desembre fins al vint-i-vuit de febrer no es podrà desconnectar ningú de la xarxa i del primer d’octubre fins al trenta-u de març no es podrà desconnectar els consumidors més vulnerables, que són els qui depenen totalment d’una font d’energia per a fer funcionar dispositius essencials per a la seva supervivència. A més, les companyies proveïdores hauran d’oferir la seva tarifa més baixa als clients que passin per dificultats econòmiques.

Una altra bona nova inclosa a l’anunci de la Comissió és que als clients que hagin acumulat un deute per impagament d’uns quants rebuts, el seu proveïdor els haurà d’oferir un pla de repagament en un còmode termini que podrà tenir una durada de fins a vint-i-quatre mesos, tot i que si el client ho vol, podrà retornar el deute en menys temps.

D’altra banda, els qui tinguin un comptador de llum o gas que funcioni posant-li crèdit -un sistema conegut com a pay-as-you-go, idèntic al que es feia servir abans a l’hora de posar diners al saldo del telèfon mòbil- les companyies podran recuperar el deute descomptant un 10% de l’import carregat, és a dir, que si hom hi posa vint euros, la companyia en podrà deduir dos i restar-los del deute acumulat; fins ara es permetia de deduir un 25%.

Comentant aquestes mesures de protecció, Aoife MacEvilly, presidenta de la CRU, ha afirmat que són molt conscients dels importants reptes als quals s’enfronten tots els clients en el context de l'augment dels costos energètics aquest hivern, assegurant que tot i que les mesures actuals ja proporcionen un alt nivell de protecció, el seu objectiu és millorar la protecció i la seguretat dels clients amb més dificultats, inclosos els vulnerables, els que tenen deutes i els que tenen comptadors de prepagament i passen per dificultats financeres. MacEvilly també ha agraït la col·laboració dels proveïdors en el desenvolupament d'aquestes mesures.

 

 

Torna a dalt